V hradeckém senátním obvodu bude o zvolení usilovat 11 kandidátů. Co slibují?

Za hradecký obvod by do Senátu chtělo 11 kandidátů
Za hradecký obvod by do Senátu chtělo 11 kandidátů

Volby do Senátu Parlamentu České republiky se uskuteční ve dnech 10. a 11. října 2014 společně s volbami do obecních zastupitelstev. V hradeckém senátním obvodu bude o zvolení usilovat rovnou 11 kandidátů - deset mužů a jedna žena. To je o pět více než v roce 2008, kdy se v Hradci Králové volilo do Senátu naposledy. Každý z kandidátů by chtěl v Senátu dosáhnout jiných cílů. Někteří z nich mají konkrétní program, jiní mluví spíše o oblastech, na něž by se chtěli po svém zvolení zaměřit.

Jedenáctka kandidátů v hradeckém senátním obvodu číslo 45 vstupuje do blížících se voleb s různými sliby. Ty nejzajímavější z nich jsme pro vás vybrali. Kandidáti jsou seřazeni podle svého vylosovaného pořadového čísla.

1. Oldřich Vlasák, ODS

Bývalý europoslanec a primátor Hradce Králové Oldřich Vlasák kandiduje do Senátu s pořadovým číslem 1. za Občanskou demokratickou stranu. „Podporuji lokální výrobce potravin, svobodný prostor pro rozvoj rodinných farem a podnikání,“ uvádí ve svém programu.

Kromě toho se věnuje podpoře rozvoje tradičních spolků a venkovských aktivit, stejně jako zlepšení podmínek péče o krajinu, s čímž podle jeho slov souvisí i nutná podpora přirozených protipovodňových opatření. „Vždy jsem podporoval silná města a obce a jednodušší administrativu evropských dotací. V tomto snažení chci i nadále samozřejmě pokračovat. Rozvoj měst a obcí zajišťují radnice, ne centrální vláda. Pro spravedlivé rozdělování peněz městům a obcím je nutné, aby peníze putovaly bez přerozdělování přímo do rozpočtů měst a obcí,“ dodává Oldřich Vlasák.

2. Jaroslav Malý, ČSSD

Jaroslav Malý vstupuje do voleb s heslem Neslibuji, léčím. Program má rozdělený do šesti témat: Zdravotnictví, školství, senioři, doprava, bydlení a práce. „Chci věnovat především věcem, kterým rozumím a věcem, které nejvíce trápí lidi na Královéhradecku. V Hradci Králové žiji od narození a znám potíže místních,“ říká k tomu Jaroslav Malý.

O co konkrétního se například hodlá zasadit? „Navrhnu kvalitnější pooperační péči na úkor mnohdy drahých lůžek intenzivní péče, podpořím rychlejší propojení výsledků české lékařské vědy s praxí a vytvořím návrh zákona, který sníží zdravotní pojištění lidem pečujícím o své zdraví,“ tvrdí náměstek ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové.  „Budu hlasovat pro zákony vedoucí ke vzniku více pracovních míst na zkrácený úvazek a podpořím příspěvky firmám na rekvalifikace místo propouštění,“ uvádí také ve svém programu.

3. Pavel Křížek, Strana zelených

Do senátu kandiduje také člen Strany zelených podnikatel Pavel Křížek. „Ke zlepšení situace ve výchově ke správě věcí veřejných a k odstranění příkopů mezi politiky a mladými lidmi bych chtěl přispět iniciováním vytvoření Center demokracie,“ uvádí ve svém programu kandidát na senátora Pavel Křížek.

Centra demokracie si kladou za svůj základ podpory výuky Základů společenských věd na základních, středních a učňovských školách v 81 senátních obvodech. V Hradci by takové centrum mohlo být podle podnikatele Pavla Křížka například v nyní prázdné knihovně naproti Muzeu východních Čech.

4. Ladislav Minařík, Úsvit

Ladislav Minařík, emeritní velitel vzdušných sil Armády České republiky, který do Senátu kandiduje za hnutí Úsvit, svůj program shrnuje stručně do pěti bodů, kterým se hodlá po svém zvolení věnovat. Za prvé jde o rozvoj pracovních míst, poté o zabránění výstavby nákupních center v centru Hradce, také by rád zachoval stadion pro sportovce, dokončil obchvat a v neposlední řadě se hodlá věnovat podpoře prvků přímé demokracie.

5. Lubomír Štěpán, KSČM

Nynější zastupitel Hradce Králové Lubomír Štěpán vstupuje do senátních voleb s heslem Každý má právo na důstojný život. „Musíme mít právo se narodit bez porodního poškození a mít kde bydlet v podmínkách odpovídající současné době. Musíme mít co jist. Musíme mít právo získat vzdělání podle svých schopností a ne podle peněženky svých rodičů,“ uvádí ve svém programu Lubomír Štěpán.

Nesouhlasí například s tím, že každý by se měl starat sám o sebe. „Chci, aby se stát a jeho představitelé starali o své občany,“ říká. Kandidát na senátora za komunistickou stranu je také pro zvýšení minimální mzdy, proti placenému školství a proti placení u lékaře.

6. Vladimíř Dryml, Domov

Senátor, zastupitel města Vrchlabí a ředitel nemocnice Vladimír Dryml kandiduje za politické uskupení Hradec, náš Domov. „Našim cílem je zlevnění života v Hradci Králové především pro starší generaci,“ uvádí současný senátor, který se rozhodl kandidovat i v tomto volebním období. 

„Povinností senátora je nepřipustit, aby procházely špatné zákony v Senátu ČR, které škodí lidem, předkládat a snažit se prosazovat takové, které jsou prospěšné pro všechny lidi. Má být „otvíračem dveří“ ve vztahu regionálních politiků vůči moci výkonné. O to jsem se celé období snažil, a hodlám v tom tvrdě a nekompromisně pokračovat, pokud mi občané Hradecka dají důvěru,“ dodává ve svém programu Vladimír Dryml.

7. Přemysl Škácha, ANO 2011

Brigádní generál ve výslužbě kandiduje do Senátu za hnutí ANO. „Když jsem letos na jaře odešel do výslužby a položil si otázku co dál, co udělat pro svoji vlast, pro svůj region a svoje město, volba byla jasná. Chci se podílet na tvorbě smysluplných zákonů a nedovolit, aby byly přijímány normy, které našim občanům ztrpčují život,“ píše na svých webových stránkách kandidát na senátora. V regionu se chce věnovat problematice letišť a jejich efektivního využití a také dokončení dálnice D11 a rychlostní silnice R35.

8. Jiří Hejhálek, Strana svobodných občanů

„Rozhodl jsem se kandidovat za Stranu svobodných občanů proto, že jsem jejím členem a líbí se mi její filosofie a program. To, co chci dělat, je rozvíjet a bránit svobodu a z ní plynoucí lidskost, pokrok a prosperitu,“ uvádí kandidát na senátora Jiří Hejhálek. V Senátu by se chtěl zasadit o rovné podmínky pro podnikání, o zjednodušení úřadování nebo například o to, aby byly veřejné zakázky bez obchodních tajemství.

9. Anna Maclová, KDU–ČSL

Náměstkyně primátora v Hradci Králové Anna Maclová kandiduje do Senátu s pořadovým číslem 9. Mezi její priority patří podpora rodiny, vhodného propojení pracovního a rodinného života, boj proti chudobě, rozvoj domácí hospicové péče, zjednodušení právních předpisů a také prosazování odpovědného zadávání veřejných zakázek a jejich transparentnosti.

„Pokud nechceme, aby český národ vymíral, je zapotřebí věnovat pozornost posílení funkcí tradiční rodiny, vytváření podmínek pro to, aby nebylo sociálním problémem přivést na svět dítě, aby péče o ně byla vyváženě rozložena na oba rodiče,“ píše ve svém programu Anna Maclová.

10. Jiří Hladík, Doma v Hradci

„V mých představách je senátor starší, rozvážný člověk, který pomocí svých životních zkušeností koriguje unáhlená rozhodnutí mladších. A zde vidím své místo,“ říká kandidát hnutí Doma v Hradci na senátora Jiří Hladík. Hlavní oblastí, které se v Senátu chce věnovat, jsou problémy s nejasností a zmatečností české legislativy.

„Některé zákony jsou tak prolobovány, že nedávají smysl,“ uvádí podnikatel Jiří Hladík. Úkolem Senátu je podle něho tomuto zabránit. Právě proto bych se chtěl zaměřit na lepší průpravu zákonů se k podnikání. Jako největší problém Hradce vidí vylidňování centra. Jako senátor by rád do těchto míst nalákal podnikatele.

11. Jiří Oliva, TOP 09

Místopředseda poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jiří Oliva je společným kandidátem TOP 09 a Starostů do Senátu za obvod Hradec Králové. V Senátu plánuje hlavně podporovat podnikatele. „Parlament i vláda mohou podpořit podnikatele zásadním způsobem, a to návrhem a schválením příslušných kvalitních zákonů. Dnešní legislativa spíše klade podnikatelům překážky, než aby jim ulehčovala život a podporovala je,“ uvádí Jiří Oliva.

V oblasti venkova na Hradecku vidí kandidát na senátora zásadní problém v dopravní obslužnosti a v nezaměstnanosti. „Zde bych chtěl věnovat maximální podporu jak legislativní, tak exekutivní k tomu, aby na venkově bylo podporováno zemědělství, především v oblasti živočišné výroby," uvádí vysokoškolský pedagog.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
10.10.2014 12:22
Tomáš (neregistrovaný)
Dryml
Jediný, komu bych věřil, je pan senátor Dryml. Minimálně není jako ostatní politici a řekne všechno na rovinu.
10.10.2014 12:46
Luboš (neregistrovaný)
RE: Dryml
Když Vám nevadí ty špinavosti a křivárny co dělal a má za sebou a tím pádem určitě i před sebou, tak mu věřte. To, že někdo může líbivě mluvit ještě neznamená, že to je slušný a řádný člověk - politik.
Jinak Váš názor, Vaše volba.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Senátorem za Hradec bude Jaroslav Malý

Senátorem za Královéhradecko a Novobydžovsko bude v následujících šesti letech Prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc. Malý kandidoval jako bezpartijní za ČSSD. Ve druhém kole porazil s jasnou převahou bývalého primátora Hradce Králové a bývalého europoslance Oldřicha Vlasáka za ODS.
Čtěte více

O senátorské křeslo se poperou Malý a Vlasák. Dryml si ani neškrtnul!

Hradec Králové bude mít v příštích šesti letech nového senátora. Do druhého kola senátních voleb totiž postoupil Jaroslav Malý za ČSSD se ziskem 22% hlasů a Oldřich Vlasák za ODS se ziskem necelých 19% hlasů. Stávající senátor Vladimír Dryml je ze hry venku.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme