V hradecké MHD se povalovaly použité injekční stříkačky

Použité injekční stříkačky patčí bohužel k častým nálezům | Foto: MpHK
Použité injekční stříkačky patčí bohužel k častým nálezům | Foto: MpHK

Královéhradecká MHD je sice jedna z nejmoderněji vybavených v rámci celé České republiky, ale i zde se odehrávají případy, které cestující šokují. Začátkem týdne v jednom z vozů hromadné dopravy řešili městští strážníci nález použitých injekčních stříkaček. Na jednom ze sedadel je objevil otřesený cestující. Řidič MHD celou situaci okamžitě začal řešit s městskou policií a s občanským sdružením Laxus, které se v Hradci Králové věnuje drogové problematice a terénní práci. Podobných případů s volně pohozenými stříkačkami se v Hradci Králové od začátku roku řešilo už více jak čtyři stovky.

Cestující trolejbusu hradecké městské hromadné dopravy upozornili řidiče na injekční stříkačku, kterou našli mezi sedadly v zadní části vozu. Řidič okamžitě kontaktoval dispečera a přivolali městskou policii.

Strážníci, kteří podobných případů řeší stovky, jehlu umístili do sběrného kontejneru a odvezli na operační pracoviště, kde si nebezpečný materiál převezmou pracovníci občanského sdružení Laxus. "Občanské sdružení Laxus se zabývá poradenstvím i terénní sociální prací v této oblasti a nalezený nebezpečný materiál odborně likviduje. Od začátku letošního roku mu bylo v katastru našeho města nalezeno a předáno 425 kusů stříkaček," uvedla Eva Čížková z Městské policie Hradec Králové. 

Podobných případů jsou stovky a stále přibývají

Městská policie o četných případech a nálezech nebezpečných injekčních stříkaček samozřejmě ví, eviduje je a snaží se proti tomuto počínání něco dělat. V posledních letech pravidelně realizuje kontroly dětských hřišť, především na jaře a v létě.

"Kontroly jsou zaměřené na riziko nálezu možných injekčních stříkaček a jiného zdravotně závadného materiálu," říká o prohlídkách hřišť Eva Čížková.

"Strážníci procházejí hřiště a jeho bezprostřední okolí, mluví s dětmi i jejich rodiči. Informují je, jak se zachovat v případě, že uvidí jehlu nebo jiný nebezpečný materiál. Poučí je, aby na ně v žádném případě nesahali a přivolali strážníky," doplňuje ještě mluvčí městské policie Čížková.

Přestože se v rámci východočeské metropole počet drogově závislých stále zvyšuje, uvádí městská policie, že v celorepublikovém průměru patří Hradec Králové stále k bezpečným městům.

Použité injekční stříkačky v MHD | Foto: MpHK Použité injekční stříkačky v MHD | Foto: MpHK
Použité injekční stříkačky v MHD | Foto: MpHK Použité injekční stříkačky v MHD | Foto: MpHK
Kontroly dětských hřišť v Hradci | Foto: MpHK Kontroly dětských hřišť v Hradci | Foto: MpHK
Prohledávání okolí hřišť | Foto: MpHK Prohledávání okolí hřišť | Foto: MpHK
Likvidace nebezpečného materiálu | Foto: MpHK Likvidace nebezpečného materiálu | Foto: MpHK
Likvidace nebezpečného materiálu | Foto: MpHK Likvidace nebezpečného materiálu | Foto: MpHK

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
22.5.2014 14:38
Jana (neregistrovaný)
A čemu se tu divíte ??? Hradecké centrum je ráj feťáků a opilců !!!! Nikdo s tím nic nedělá, v pravé poledne se motají mezi normálními lidmi, už si někdy připadám, že být "normální pracující" člověk je v tomto městě prohřešek. Zavoláte policajta a on s tím údajně nemůže nic dělat !!!! Za bílého dne opilec či feťák asi nebudí veřejné pohoršení - všichni ostatní ho musíme tolerovat !!! Děti se na něho musí dívat !!!! Takový je život v hradeckém centru města, takže stříkačky v autobuse jsou jen logický vývoj této situace. Na jarní úklid města je už trochu pozdě, ale navrhovala bych generální úklid od všeho toho svinstva, razantně jim ukázat kam patří a nééé aby se vystavovali mezi normálními lidmi, potom bude určitě čisto i v autobusech !!!!!!!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Portál Bezpečí se strážníci mohou na volajícího napojit přes video

Hradecké městské policii bude v práci od 1. února pomáhat nová aplikace Portál Bezpečí. Díky ní se budou moci operační důstojníci při telefonickém hovoru na lince 156 spojit s volajícím přes video, chat a zajistit i jeho lokalizaci. Pro spuštění všech těchto funkcí bude volající…
Čtěte více

Město chce v ulicích více strážníků i asistentů prevence kriminality

Počet strážníků městské policie v Hradci Králové by se měl do dvou let zvýšit o desetinu. S udržováním pořádku ve městě jim dlouhodobě pomáhají i takzvaní "asistenti prevence kriminality." I těch by mělo ve městě postupně přibýt. Počítá s tím nový koncept prevence kriminality,…
Čtěte více

Nové kamery pomohou strážníkům v práci

Kvalitnější záznamy i efektivnější dohled nad dodržováním veřejného pořádku bude mít nyní Městská policie Hradec Králové díky obnově tří kamerových bodů za téměř 260 tisíc korun. Půjde o kamery na rohu ulic V Kopečku a Rokitanského, ale také na Masarykově a Ulrichově náměstí.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme