V Hradci začal boj s potkany

V říjnu zahájil odbor životního prostředí královéhradeckého magistrátu pravidelnou deratizaci podzemních sítí, která by měla skončit v polovině listopadu. Asi nejhorší situace je v okolí areálu Hvězda na Moravském Předměstí. Zde je třeba provádět častější a masivnější zásahy.
Větší potíže také působí nezodpovědné chování některých občanů, kteří nevědomky vytvářejí potkanům optimální podmínky pro život a reprodukci. Zdaleka se nejedná jen o prosté splachování zbytků potravy do kanalizace. Obdobný efekt mají i drtiče biologického odpadu, které se v domácnostech objevují stále častěji. Účinnou pomocí bude vypracování systému separace a sběru biologického odpadu.
"Často se stává, že nás občané v průběhu deratizace upozorňují na potkany, kteří se i během dne objevují na povrchu. To není způsobeno jejich přemnožením, ale naopak působením deratizačního přípravku, který potkany v počáteční fázi omámí a oni pak ztrácejí přirozenou plachost a vylézají na světlo. Tato zvířata však vzápětí uhynou. Zpětná vazba od občanů je však pro nás velmi důležitá. Často stačí telefonický podnět, abychom situaci prověřili a případně zasáhli i mimo pravidelné termíny deratizace," řekl vedoucí odboru Pavel Kamenický.
Magistrát pomáhá deratizaci organizovat již od roku 1997 a opakuje ji dvakrát do roka, vždy na jaře a na podzim. Kromě toho se množství potkanů celoročně sleduje. V případě, že je zaznamenán zvýšený výskyt potkanů, zásah se každý měsíc opakuje.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme