V Hradci vznikne přes padesát nových míst ve školkách

Rodiče malých předškoláků se mohou zaradovat, město Hradec Králové totiž zahajuje stavbu dalších dvou školek. Obě budou stavěny pomocí modulového systému, čímž se jejich výstavba značně urychlí. Nové školky by se mohly otevřít už na konci tohoto kalendářního roku. Další školka se staví v Podzámčí.

Dvě nové modulové školky se budou stavět při MŠ v ulici Úprkova a při školce Pohádka v Mandysově ulici. „V současné chvíli se projekty intenzivně připravují, přičemž zhotovitel vzejde z výběrového řízení. V každé z těchto školek by mělo být 56 míst, půjde tedy vždy o dvoutřídní mateřskou školu. Výstavba obou budov by měla přijít zhruba na 20 milionů korun,“ popsala Magdalena Vlčková, tisková mluvčí města.

Počet předškoláků, které chtějí jejich rodiče umístit do školek zřízených městem, je v tomto roce na číslovce 1250. Celkem 106 žádostem však město nemohlo vyhovět pro nesplnění kritérií pro přijetí. „Množství neumístěných dětí má rok od roku klesající tendenci a v posledních dvou letech byl způsoben zejména navýšením počtu míst,“ uvedla už v květnu tisková mluvčí magistrátu.

Město Hradec Králové, stejně jako všechna ostatní města, má podle zákona povinnost zajistit umístění dítěte ve školce v případě, že má dítě rok před zahájením školní docházky a také dítěti, které má odloženou povinnou školní docházku. Ke konci května bylo v hradeckých městských školkách na 866 volných míst z celkové kapacity 2 729 míst. Hradec má naštěstí také několik soukromých školek a jednu církevní. Tisková mluvčí města také uvedla, že za posledních pět let město navýšilo kapacitu ve svých školkách o 377 míst.

Z demografického vývoje je patrné, že počet dětí přicházejících do mateřinek se bude postupně snižovat. Už nyní však na městě přemýšlejí, jak s volnými prostory po mateřinkách naložit. „Až nastane situace, kdy v mateřských školách bude nadbytek volných míst, jsem přesvědčena, že budovy rády využijí základní školy, které uvítají větší prostory pro školní družiny,“ konstatovala Alena Synková, vedoucí odboru školství a volnočasových aktivit dětí a mládeže z hradeckého magistrátu.

V letošním roce byla také zahájena výstavba MŠ Podzámčí. Ta sice nebude modulová, ale vyroste na Moravském Předměstí, kde se nachází i nové sídliště. „V těchto místech evidujeme velkou poptávku po umístění dětí k předškolnímu vzdělávání. Mateřská škola bude čtyřtřídní a své místo by v ní měla najít stovka dětí,“ vysvětlila potřebu školky Anna Maclová, náměstkyně primátora pro oblast školství.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme