V Hradci výrazně podraží poplatky za parkování

Dramatické zvýšení poplatků za parkování čeká od roku 2008 motoristy v Hradci Králové. Ceny za parkování v některých lokalitách vzrostou až o 400 procent. Zdražení se chystá od ledna a rozšíří se také počet zpoplatněných zón.

Zdražení parkovného schválila městská rada na podnět firmy Atol, která provozuje systém parkování ve městě. Ta získá více peněz, které by měly sloužit k vybudování parkovacích domů ve městě.  Jak uvedl náměstek primátora Josef Malíř, záměrem radnice je omezení počtu aut v historickém centru města. Za  hodinu státní na Velkém náměstí zaplatí řidič 50 korun a od třetí hodiny se poplatek vyšplhá až na 100 korun. V současné době se zde platí 25 korun za hodinu a každou další hodinu 30 korun. Nové ceny se budou v různých částech města lišit. Například v centru města na nábřeží dojde ke zdražení z 10 na 20 korun. "Platit za parkování se začne také u zimního stadionu či v Komenského ulici," řekl náměstek primátora Boris Herman.
Současný tarif je platný od roku 2001. "Hradec Králové nebude vybočovat nad rámec Českých Budějovic, Zlína a dalších měst v republice," sdělil Jiří Slánský, předseda představenstva firmy Atol.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
30.11.2007 08:01
MIREK (neregistrovaný)
Podraz na občany města
Vážení radní, jde pouze o to, tahat z lidí dál peníze za parkování. Když se tvrdí, že je potřeba omezit počet aut v historickém centru, tak proč se na starém námestí rozšířil počet parkovacích míst? Počet aut se v HK nezmenší, jen se bude více rejžovat. Je to praktická ukázka předchozích slibů o nezvyšování poplatků za parkovné a jejich následném 100% navýšení. Jste lumpové. Možná by to ještě chtělo zpoplatnit parkování na sídlištích, tam by se nechalo ještě něco trhnout.
30.11.2007 13:29
Eraser (neregistrovaný)
RE: Podraz na občany města
Nebojte, na ta sídliště taky dojde. Dávám tomu 2 roky, maximálně 4 :-)
30.11.2007 14:26
pavelka (neregistrovaný)
RE: Podraz na občany města
Já to tedy chápu asi takto: Na Velkém náměsí sice přibylo asi 100 míst, ale na Malém námětí jich zase 80 ubylo. Důvodem přechodného zvýšení počtu míst je tedy náhrada za plochy Malého náměstí, dát více míst rezidentům, tedy těm co tam bydlí a přitom neubrat těm, co se tam jedou najíst. Až se bude parkovat v Pivovaru, tak zase rozšíření zmizí. Až se provede jednou rekonstrukce plochy Velkého náměstí, tak tam možná nebudou žádná auta. Ale toje paráda, můžeme si vybrat ze dvou možností, buď zaplatím těžký peníze a zaparkuji přímo před restaurací, nebo zaplatím jen 15 Kč a přijdu pěšky z Eliščina nábřeží nebo z parkovacího domu. Horší bude, až si nebudeme moci vybrat.
3.12.2007 21:54
pavel2 (neregistrovaný)
RE: Podraz na občany města
a on je v Hradci nějaký parkovací dům???
3.12.2007 21:53
pavel2 (neregistrovaný)
RE: Podraz na občany města
však peníze z vyššího výběru parkování bude mít i jeden z hradeckých radních,tak co by to nezdražil,néé?
30.11.2007 12:52
jezek (neregistrovaný)
Parkovné
Nevím, co si od této změny radní slibují. Napakuje se pouze společnost, která parkoviště zajišťuje. Nevím zad je vůbec možné provést rozšíření parkovacích míst takovým způsobem,jak se to podařilo na velkém náměstí. Značky jsou i na silnici. Já osobně budu raději jezdit třeba hodinu dokola po náměstí než si žena vyřídí nákupy. Bude to levnější a budu se usmívat jako radní, kterému Atol poskytuje parkovací příspěvek. A ekologie ? Ta je mi fuk!!!!!
30.11.2007 14:41
MIREK (neregistrovaný)
RE: Parkovné
Příspěvěk na parkování, tak tomu bych se ani nedivil. Moc dobře vím, že když ještě parkování spravovaly Technické služby, mělo dost prominentů z města, ale i z technických služeb žeton pro vhození do automatu, kdy automat vytiskne zdarma parkovací lístek a žeton vypadne zase ven. Parkovací automaty svého času montovala a dodávala firma ELTODO. Ani bych se nedivil, kdyby to takto bylo dál. Běžný občan platí jak mourovatý a papaláš má parkovací žeton pro bezplatné parkování.
30.11.2007 19:03
Lukyn (neregistrovaný)
Parkování
Naprosto se stotožňuju s prvním příspěvkem. Rozšíření parkovacích míst na náměstí rozhodně není snahou o vytlačení aut z centra. Zavedení takovýchto sazeb je pak naprosto nekompromisním krokem společnosti, která ohledně parkování v HK má absolutní monopol. To se to pak zvyšuje jedna radost. Zlodějna!!!
3.12.2007 21:52
pavel2 (neregistrovaný)
a ty nevíš komu patří společnost ATOL která vybírá parkovné????
4.12.2007 13:25
Lukyn (neregistrovaný)
parkovné
Komu? :-)
5.3.2008 17:52
stanan (neregistrovaný)

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme