V Hradci už začali s vánoční výzdobou

Ačkoliv listopad teprve začal, některé ulice Hradce Králové už mají vánoční výzdobu a další se do slavnostního rychle halí. Výzdoba se rozsvítí v sobotu 26. listopadu, tedy těsně před první adventní nedělí.

Sloupy veřejného osvětlení v centru města už zdobí více než sto různých vánočních motivů – velkých sněhových vloček, oblouků s vločkou, chocholů a svící. Proč tak brzy? Jedním z důvodů je to, že Technické služby Hradec Králové výzdobu připevňují na místa především o víkendech, aby byl zásah do provozu na vozovkách a chodnících co nejmenší. Jelikož dekorací je velké množství, je třeba s jejich montáží začít s dostatečným předstihem. Elektrická zařízení se navíc musí před spuštěním ještě vyzkoušet.
Letošní vánoční výzdoba se od loňské nebude příliš lišit. Kromě více než stovky různých dekorací na sloupech veřejného osvětlení se 26. listopadu večer rozzáří také zhruba pět desítek živých stromů, na které technické služby do té doby rozvěsí světelné řetězy. Výzdobu města ještě doplní dva osvětlené řezané stromy, které „vyrostou“ na tradičních místech, tedy Velkém a Masarykově náměstí. „Novinkou letošního roku je to, že klasické žárovky budou na řezaných stromech nahrazeny LED diodami. Na jednom stromě jich bude zhruba tisíc,“ řekl Martin Komárek z Technických služeb Hradec Králové. Náklady na elektrickou energii spotřebovanou svícením výzdoby města, která bude ulice osvětlovat až do 6. ledna, tedy do Tří králů, dosáhnou přibližně 100 tisíc korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme