Štítky: | Elektrárna Opatovice | Teplo |

V Hradci už začala topná sezóna a teplo z Opatovic podražilo

Ilustrační foto
Ilustrační foto | autor: hradeckralove.cz

V Hradci Králové začala topná sezóna. Elektrárny Opatovice (EOP) do královéhradeckých domácností a institucí, kterým poskytují teplo a teplou vodu, už více jak týden dodávají teplo. Letos se radiátory rozehřály o téměř dva týdny později, něž tomu bylo v předchozím roce.

Oproti loňským cenám za teplo však Elektrárny Opatovice už na konci letošního června oznámily, že další faktury doznají mírného navýšení konečných částek. I přesto teplo z Opatovic údajně patří k nejlevnějším v porovnání s celou republikou. 

Letošní topná sezóna je už přes týden v běhu. Ohřáté radioátory mnozí obyvatelé Hradce Králové zaznamenali už v pondělí 22. září. Průměrné venkovní teploty přes den totiž po dva dny za sebou klesly pod 13 stupňů Celsia. „Vzhledem k těmto skutečnostem jsme zahájili s předstihem přípravné práce a počínaje pondělím 22. září zahájili vytápění. V porovnání s loňským rokem je to o 12 dní později“, sdělil Martin Sýkora, tiskový mluvčí EOP.

O den později topnou sezónu zahájila také městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové. Ta od loňského prosince "bojuje" se svým významným dodavatelem Elektrárnami Opatovice o konečnou cenu za dodávky tepla. Dohady o zvýšení cen tepla pro hradecké domácnosti dokonce skončily u Energetického regulačního úřadu a poté také u Úřadu pro hospodářskou soutěž. Více jsme o tom psali v článcích na odkazu zde

Ceny tepla stoupnou o necelá 4 %, je to díky teplé zimě

Letošní ceny za teplo se oproti předchozímu roku navyšují. Za teplo, které hradecká domácnost anebo instituce odebírá přímo od EOP, zaplatí od 293 korun do 386 korun za gigajoul.

Nové ceny vstoupily v platnost od 1. srpna letošního roku, což je trochu netradiční datum pro změny tepelných ceníků. „K tomuto kroku nás vede letošní extrémně teplá zima. Při běžných výkyvech klimatických podmínek by nebylo potřeba k úpravám ceny v průběhu roku přistupovat, avšak letošní pokles dodávek o více než 22 % proti stejnému období roku 2013 nás nutí cenu upravit již v průběhu roku,“ uvedl Václav Pašek, výkonný ředitel společnosti EOP.

EOP zatím zálohy zvyšovat nebude

Ceny za jeden gigajoul dodaného tepla se ve výsledku zvýší o 16,33 korun pro domácnosti, pro instituce se částka navýší o 9,43 korun. „I přes výrazný pokles v množství dodaného tepla vzroste jeho cena u konečných odběratelů jen o 3,8%, u odběratelů napojených přímo na primární horkovod o 2,9 %,“ upřesnil Václav Pašek a dodal, že EOP nakonec nebudou požadovat zvýšení předepsaných záloh pro zbytek roku 2014.

Teplo v Hradci je prý i nadále nejlevnějším v ČR

Zástupci Elektrárny Opatovice tvrdí, že cena jimi dodávaného tepla zůstává i po navýšení nadále nejnižší v celé České republice. „A to při porovnání nejen s jinými velkými teplárnami, ale i v porovnání s lokální výrobou tepla z jiných druhů paliv,“ píší EOP na svých webových stránkách.

Elektrárny Opatovice zásobují teplem Hradec Králové, Pardubice, Chrudim, Lázně Bohdaneč, Čeperku, Rybitví a Opatovice nad Labem. Dodávky tepla uskutečňují pro více než 60 000 bytů a několik stovek průmyslových objektů, správních, obchodních, sportovních, zdravotnických a kulturních zařízení. Aktuální ceník tepla dodaného z EOP si můžete prohlédnout zde

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
1.10.2014 16:44
josef (neregistrovaný)
A co na to Tupohlávék/Topolánek/

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Příští rok sáhnou hlouběji do kapes Hradečané i návštěvníci města

Život ve městě se od příštího roku zdraží. Teplo o víc než čtvrtinu, voda o 12 procent. V Hradci porostou ale i další služby, bez kterých se běžný člověk neobejde. Vyšší bude cena za popelnice a hovoří se také o zvýšení ceny jízdného v MHD. Kvůli zdražení tepla stoupne například…
Čtěte více

Příčiny havárií na horkovodech, které omezily dodávky tepla, se budou šetřit

Do čtvrtečního rána se mnozí obyvatelé Hradce, Pradubic a Chrudimi probudili do chladna. Mohly za to poruchy na hlavních napaječích z opatovické elektrárny. Kvůli nim se pak musela odstavit celá soustava. Po stabilizaci sítě a obnovení tlaku v soustavě byly, díky uvedení…
Čtěte více

Ceny za teplo z Opatovic by se prudce zvedat neměly

Desítky tisíc domácností, které vytápí Elektrárny Opatovice se zatím nemusí obávat prudkého nárůstu cen. Slibuje to jak elektrárenská společnost, tak Tepelné hospodářství Hradec Králové, které teplem z Opatovic zásobuje většinu Hradce Králové. Opatovické elektrárny zahájily…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme