V Hradci ubývá svateb

V Hradci Králové klesá počet uzavřených sňatků. V roce 2008 jich podle statistiků bylo poprvé méně než 400, do manželství vstoupilo pouhých 399 párů. Počet rozvodů naopak stále stoupá. Loni jich bylo téměř 300, což znamená, že tři ze čtyř manželství se rozpadnou.

Jak uvedl Hradecký deník, ještě v roce 1990 se v Hradci uskutečnilo 925 svateb. Od té doby jejich počet stále klesal na 459 v roce 2005 a v loni poprvé nepřekročil hranici čtyř set sňatků za rok. „Dnes už je prostě taková doba. Lidem to tak vyhovuje,“ řekla Hradeckému deníku vedoucí oddělení matrik hradecké radnice Zuzana Holzknechtová.
Sestupnou tendenci matrika očekává i v letošním roce. Nasvědčuje tomu především množství rezervací obřadů. Přestože v květnu je naplánován pouze jeden oddávací den, v červnu je pořadník zatím plný jen ze tří čtvrtin během prázdninových měsíců téměř zeje prázdnotou. Poplatky přitom činí stále pouhou tisícikorunu za obřad v sobotu nebo na neobvyklém místě, v pátek je obřad zdarma.
Pokles eviduje hradecká matrika i v počtu uzavřených registrovaných partnerství. V roce 2006, kdy česká legislativa svazky párů stejného pohlaví umožnila, této možnosti využilo 11 párů. Loni jich bylo už jen 7. „Poměr mezi ženskými a mužskými páry je rovnocenný,“ řekla Deníku Holzknechtová.
Matrika také eviduje vysoký počet nemanželských dětí. Zhruba polovina z nich se v Hradci rodí nesezdaným párům.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme