Štítky: | Charita Hradec Králové |

V Hradci startují Dny ukrajinské kultury, zvou na workshopy, koncerty i pohádku

Dny ukrajinské kultury měly v Hradci úspěch už loni
Dny ukrajinské kultury měly v Hradci úspěch už loni | autor: FB Integrační centrum pro cizince

Od 20. do 30. září ve východočeské metropoli zavládnou Dny ukrajinské kultury. Na co se můžete těšit? Třeba na přehlídku národního folklóru, workshopy, výstavu, koncerty i program pro děti. Výtvarníci z Ukrajiny během těchto dnů také předají hradecké fakultní nemocnici umělecké dílo ze skla jako symbolické poděkování za léčbu malé Tatjany Černobaj z Doněcké oblasti, která se tu léčila z válečného zranění loni na podzim.  

Dny ukrajinské kultury otevře tematický plenér v přírodě, který začíná v úterý 20. září. Obrazy jeho účastníků budou od 24. září do 3. října vystaveny v Kongresovém centru Aldis. Právě na vernisáži, která proběhne v pondělí 26. září ve 14 hodin, předají výtvarníci z Ukrajiny zástupcům Fakultní nemocnice Hradec Králové umělecké dílo ze skla jako symbolické poděkování za léčbu malé Tatjany Černobaj (na fotografii Integračního centra pro cizince s velvyslancem Ukrajiny v ČR Borysem Zajčukem¨, který ji v nemocnici navštívil). Dívka se tu léčila s vážným zraněním v důsledku bombového útoku loni na podzim. „Autorkou díla s názvem Maminčin kobereček je výtvarnice Yulia Kreshchak, která při jeho tvorbě využila obrázky dětí z Ukrajiny,“ říká organizátorka akce Nataliya Dotsenko.

Různé výtvarné techniky si bude moci kdokoliv vyzkoušet také na uměleckých workshopech pod vedením ukrajinských malířů. „Především rodinám s dětmi je určeno ukrajinsko-české čtení nové pohádky Cák a Flíček autorky Vlaďky Dobešové v knihkupectví Oxford Book ve středu 22. září od 17 hodin. V sobotu od 17 hodin bude hradecké Adalbertinum hostit koncert Hudba mého srdce, kde se představí ukrajinské hudební soubory a folklór,“ zve na další program Jana Karasová z Diecézní katolické charity Hradec Králové.

V neděli se pak ještě například uskuteční autorský večer ukrajinského hudebního skladatele Igora Shepetylo. Další informace o Dnech ukrajinské kultury a podrobný program naleznete na stránkách cizincihradec.cz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Tříkrálová sbírka začíná, pozor na falešné koledníky

Od pátku 5. ledna se také po ulicích Hradce rozejdou koledníci z Tříkrálové sbírky. Celkem na 450 skupinek koledníků projde více jak stovku obcí a šest měst regionu Královéhradecka a poprosí o dar do zapečetěných kasiček s logem charity. Letos premiérově v obci Benátky a s…
Čtěte více

Tři králové letos vybrali rekord. Kde peníze pomohou?

Rekordních téměř 26 milionů korun vynesla letošní Tříkrálová sbírka v hradecké diecézi. Výtěžek pomůže postiženým, nemocným, seniorům, matkám s dětmi v tísni i dalším potřebným v regionu. Takový výsledek organizátoři letošní Tříkrálové sbírky nečekali. Podle pořadatelů ukázala,…
Čtěte více

Lidé z Ukrajiny budou mít MHD zdarma, město se chce postarat i o děti

Vzhledem k mimořádné situaci mají váleční uprchlíci z Ukrajiny v Hradci Králové veřejnou dopravu zdarma. Pouze se v případě kontroly musí prokázat platným pasem či jiným dokumentem prokazující totožnost a statut běžence. Občané Ukrajiny jsou také postupně ubytováváni v městských…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme