V Hradci se už deset let třídí a kompostuje bioodpad, služba je navíc zdarma

Ilustrační foto | Zdroj: MorgueFile
Ilustrační foto | Zdroj: MorgueFile

Necelých osm tisíc domácností se během deseti let existence zapojilo do svozu rostlinné biomasy v Hradci Králové. Zdejším technickým službám se podařilo tento systém svozu vynést na přední příčky v porovnání s jinými podobně velkými městy v Česku.

Služba, kterou městská organizace pro Hradečany zajišťuje zdarma, vrací výsledný produkt v podobě kompostu zpět přírodě a občanům. Letos se bioodpad opět začne svážet od 17. března.

Už téměř deset let funguje úspěšně v Hradci Králové svoz rostlinné biomasy, kterou Hradečané hromadí v hnědých plastových popelnicích u svých domů. Odpad ze zahrádek, jímž jsou nádoby plněny, se s ohledem na klimatické podmínky vyváží zpravidla od března do pozdního podzimu.  

„Projekt začal zhruba před deseti lety v okrajových částech města se zástavbou rodinných domů. Postupně se rozšiřoval a teď už svážíme rostlinnou biomasu ze všech městských částí,“ vzpomíná Vlastimil Ondráček z technických služeb. V roce 2006, krátce po zavedení nové služby, se do projektu zapojila necelá pětistovka domácností.

Už tehdy se roční množství svezené biomasy vyšplhalo nad tisíc tun. „V současné době svážíme ročně zhruba osm až devět tisíc tun tohoto odpadu,“ vypočítává Vlastimil Ondráček. Technické služby každému zájemci po vyplnění formuláře na webu přistaví speciální hnědý compostainer, který je svážen v pravidelných intervalech.

Kompost, který vznikne z rostlinné biomasy, slouží opět městu. Technické služby ho používají při vyrovnávání terénních nerovností nebo například při sázení stromů či zeleně ve městě. Navíc se touto cestou daří úspěšně snižovat množství odpadu, které by jinak mohlo skončit v nádobách na komunální odpad. Odpady ze zahrad a zahrádek už třídí i mateřské či základní školy, které mají k dispozici nádoby s větším objemem. 

V krátké zimní přestávce ve svozu rostlinné biomasy auta technických služeb nezahálí, hned zkraje ledna i v únoru svážejí vysloužilé vánoční stromečky. Od března, zpravidla s jarními úklidy zahrádek, pak vozy s posádkami vyrážejí opět do ulic. Přestože je služba pro Hradečany zdarma, náklady na úhradu nákupu nových nádob i výdaje spojené s provozem vozidla i kompostárny hradí město. Celkem služba ročně vyjde zhruba na více než osm miliónů korun. Právnické osoby mají službu zpoplatněnou.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradečáci třídí stále více zodpovědněji. Ve městě se rozšíří síť kontejnerů

Více vytříděného odpadu, který dál putuje k recyklaci, a méně odpadu mířícího na skládky. Hradečákům jde třídění odpadu dobře. Skládkového odpadu, do kterého se spolu se směsným komunálním odpadem řadí i objemný odpad, bylo ve městě vyprodukováno meziročně o téměř 1,6 tuny méně.…
Čtěte více

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více

Jedinečný trvalkový záhon bude zdobit Malšovice

Technické služby města Hradec Králové se snaží posouvat hranice péče o město. Tentokrát se zaměřily na území v Malšovicích u zábavního centra A-sport, které bylo vybráno komisí místní samosprávy pro další úpravy a zvelebení. Výsledkem jsou jedinečné kvetoucí záhony a šest nových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme