V Hradci se přemnožili potkani

Hradec Králové se potýká s přemnoženými potkany. Tito nebezpeční a velmi odolní přenašeči nemocí tady mají velmi vhodné prostředí a dostatek potravy. Na vině jsou prý restaurace, které zbytky jídel vypouštějí do kanalizace. Likvidace vetřelců si vyžádá statisíce korun.

Podle správců městské kanalizace řada restaurací nelegálně vypouští rozdrcený odpad. Potkani tak mají v podzemí dostatek potravy. „Je to stoupající trend posledních let, protože drtiče kuchyňských odpadů se používají stále častěji. Zvýšený výskyt potkanů pozorujeme v místech, kde je větší počet restaurací. V Hradci to je třeba v centru města ve staré zástavbě. Když se neoprávněně vypouštějí potravinové zbytky do kanalizace, jsou pak snadným zdrojem potravy pro hlodavce,“ řekla Mladé frontě Dnes mluvčí společnosti Královéhradecká provozní Veronika Bergrová.
Vypouštět takový biologický odpad do kanalizace ale nedovoluje městský kanalizační řád. „Kanalizace slouží výhradně pro odvádění odpadních vod a je nepřípustné, aby do tohoto systému byly odváděny odpady, například rozmělněný kuchyňský odpad,“ vysvětlila Bergerová. Kvůli drtičům odpadu lidé a podniky výrazně překračují povolený limit na množství potravin vypouštěných do dopadu. Město tak čeká další nákladná deratizace. Poslední se konala na jaře, už na podzim se ale odborníci na hubení hlodavců do podzemí budou muset vrátit. „Pokud by se situace zhoršovala, tak se podle potřeby provede znovu,“ řekla MF Dnes mluvčí společnosti Královéhradecká provozní Veronika Bergerová. Náklady na jednu plošnou deratizaci se přitom obvykle pohybují kolem půl milionu korun. Město přitom s potkany bez přestávky bojuje už od roku 1997.
Pokud chtějí lidé používat drtiče kuchyňského odpadu, musejí domovní kanalizaci na veřejnou síť připojit přes tak zvaný odlučovač, který splašky přefiltruje. Zachycenou drť je pak možné vyhodit do kontejnerů. Do odpadu dále nepatří ani hygienické potřeby, léky, čistící prostředky nebo jiné chemikálie.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme