V Hradci se mění osvětlení. Bude svítit úsporněji

V Hradci se bude svítit úsporněji.
V Hradci se bude svítit úsporněji. | autor: hradeckralove.cz

Během léta byla zahájena výměna veřejného osvětlení v Hradci Králové. To stávající bude je nahrazováno novými LED svítidly, která jsou ekologičtější a úspornější. Na podzim by měla být zahájena už druhá etapa této výměny, která zahrnuje světla na malém okruhu kolem historického centra města a vybrané okolní ulice, a to za cenu téměř 8,7 milionu korun bez DPH. Většinu se navíc podaří uhradit prostřednictvím dotace z Národního plánu obnovy.

„Výměna veřejného osvětlení, kterou dodavatelsky zajišťují technické služby, probíhá v několika etapách. Tu první již máme skoro za sebou a navazujeme teď druhou, která se týká ulic Komenského a Československé armády v centru města. Dále jsou zde zahrnuté také Gočárova třída a její postranní ulice, Koutníkova ulice a ulice Bratří Štefanů. Výměna bude zahrnovat i úsek na Rašínově třídě, tady už ale část je nová, a to z doby, kdy zde probíhala výstavba protihlukových stěn. Předpokládáme, že práce by měly být zahájeny ještě na podzim,“ uvádí náměstek primátorky pro správu městského majetku Pavel Vrbický. V této fázi se změna bude týkat 764 nových svítidel a 142 výložníků.

Na druhou etapu schválili radní zhotovitele s vítěznou nabídkou ve výši téměř 10,5 milionu korun s DPH. S úhradou financí by měla z velké části pomoci dotace z Evropské unie prostřednictvím Národního plánu obnovy. Dotace by mohla činit až deset milionů korun, což je maximální částka dotace a o ni také zažádáno bylo na základě předběžných propočtů úspor na energiích.

Na podzim má být také ukončena první etapa výměny osvětlení, která v těchto dnech probíhá po téměř celé délce Gočárova okruhu. Jedná se o úsek dlouhý přibližně 5,5 kilometru. Vyměněno zde bude celkem 381 svítidel a 21 výložníků. V dalších etapách pak radnice počítá s obměnou veřejného osvětlení v Pospíšilově, Brněnské, Štefánikově a Hradecké ulici. Dojít by v budoucnu mohlo i na odlehlejší lokality jako jsou Piletice nebo Rusek.

O veřejné osvětlení se ve městě starají Technické služby Hradec Králové. Za jeho provoz včetně oprav, údržby, pravidelné výměny stožárů a kabeláže zaplatí ročně více než 55 milionů korun. Do této částky jsou započítány také vánoční osvětlení či výzdoba i navýšení cen elektrické energie. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme