V Hradci se bude oddávat i v květnu

Přestože je květen kvůli pověrám na svatby chudý, několik snoubenců si v Hradci Králové své „ano“ přesto řekne. Zatím se k tomuto kroku odhodlalo deset párů. Další dvojice, které o sňatku uvažují a nenechají se ovlivnit pověrami, mají na obřad v máji ještě šanci.

Rozdíl v počtu plánovaných sňatků mezi květnem a ostatními měsíci je přesto markantní. Zatímco například v červnu je v krajském městě deset oficiálních oddávacích dnů, v květnu je to kvůli slabšímu zájmu způsobenému pověrami pouze jediný – pátek 18. května. „Tento den je v současnosti téměř obsazený, evidujeme sedm svateb. Pouze ranní časy v 9 a v 9.30 hodin by mohly být snoubenci ještě obsazeny,“ uvedla vedoucí správního odboru magistrátu Ľudmila Ducháčová. Další tři svatby se v květnu uskuteční mimo oficiální termín, a to 1., 5. a 26. května. Jde přitom o podobná čísla jako loni, kdy bylo v květnu v Hradci oddáno jen devět párů.
Převážná většina sňatků se uskuteční na tradičním oddávacím místě - v domě U Špuláků. Tři sňatky však nebudou na obvyklých místech. Jeden pár zvolil za místo vstupu do manželství objekt obřího akvária, další si vybral kino Centrál a třetí sňatek bude uzavřen v osadě Parlament.
Právě o obřady na méně obvyklých místech projevují novomanželé stále větší zájem. Po tradičním domě U Špuláků se nejvíce žení a vdávají v Jiráskových sadech, Novém Adalbertinu nebo na Šrámkově statku v Pileticích, v poslední době začíná růst poptávka také po svatbách na vloni zrekonstruovaných jižních terasách. Hradec Králové však v minulosti zažil svatební obřady i na skutečně neobvyklých místech. Některé páry si řekly „ano“ na letišti, další snoubenci zvolili loděnici, Bílou věž, lesní rybník Výskyt nebo zimní stadion, kde se obřad uskutečnil přímo na ledové ploše o přestávce hokejového utkání.
Oficiálním termínem svatebních obřadů magistrát letos určil také magické datum 12. 12. 2012. A to i přesto, že jde o středu. Očekává totiž zvýšenou poptávku snoubenců, jak to při podobných příležitostech bývá. Vážný zájem zatím projevili o sňatek ve 12 hodin, takže ve znamení co největšího počtu dvanáctek. Ostatní zájemci se zatím pouze informovali telefonicky, zda radnice tento den s oddáváním počítá.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme