V Hradci přibudou stovky nových stromů

Hradec Králové bude příští rok opět o něco zelenější a v době květu i barevnější. Do konce tohoto měsíce vysázejí Technické služby Hradec Králové téměř 400 nových mladých stromů. Půjde především o listnáče, pro jejichž výsadbu je podzim ideálním časem. Lépe se ujmou, protože po opadu listů je neohrožuje velký odpar vody jako na jaře a v létě.

Nové stromy se nevysazují poprvé, ale letošní podzimní výsadba stromů je neobvyklá tím, že většinou nejde o obměnu celých stromořadí, ale jednotlivých stromů v desítkách různých lokalit. Jak informovala tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková, velkou část z 383 mladých javorů, akátů, lip, dubů, buků, sakur a dalších dřevin použije správce zeleně jako náhradu za vloni pokácené nebo uhynulé stromy. Větší skupiny nově vysázených stromů se objeví pouze v několika místech. Půjde například o ulici Národních mučedníků na Novém Hradci Králové, kde Technické služby Hradec Králové v průběhu listopadu vysadí devatenáct javorů kulového typu.
„Pokračujeme tím v obměně zeleně nastartované při rekonstrukci ulice před několika lety. Tehdy už byla část dožívajících javorů nahrazena,“ řekl vedoucí správy městské zeleně Technických služeb Daniel Jeřábek. Více mladých stromů se objeví také v nedaleké Přemyslově ulici, kde bude 18 javorů nahrazeno 26 růžově kvetoucími sakurami. Výhodou těchto stromů je kromě jiného to, že při vhodných klimatických podmínkách kvetou nejen na jaře, ale také na podzim. Obměnou už prochází druhá řada akátové aleje za sochou na Masarykově náměstí. Deset stromů ze starší části původního stromořadí správci zeleně v závěru minulého týdne vykáceli a vysazují místo nich stejný počet mladých jedinců. Jde o růžovokvětou formou akátu, která už krášlí nedaleké Baťkovo náměstí.
Obyvatelé Družstevní ulice na Pražském Předměstí se mohou těšit na deset mladých jeřábů, které nahradí v minulém období uhynulé stromy stejného druhu. Nová výsadba se objeví rovněž v mateřské škole ve Švendově ulici v Orlické Kotlině, kde v minulých letech došlo k pádu jednoho stromu a po následné revizi bylo pokáceno ještě několik dalších. “Vysazujeme zde devět stromů různých druhů, například dubů, habrů, višní, jedlí nebo douglasek. Původně na tomto místě rostly břízy, ale ty se do areálu mateřské školy nehodí, jelikož jsou silnými alergeny,“ uvedla projektová manažerka Monika Švástová. Desítky dalších stromů se tento měsíc objeví i jinde.
Při podzimní výsadbě správci zeleně rovněž napravují škody po vandalech. Podle Jeřábka je tento nešvar častý i v Hradci Králové. „Nepamatuji rok, kdybychom někde neobjevili vyvrácený nebo zlomený strom. Terčem vandalů jsou nejčastěji právě nově vysázené stromy," uvedl Jeřábek. Jak dodal, například u koupaliště Flošna jich za jediný rok zničili deset. Nyní se nahrazují novou výsadbou.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme