V Hradci nabídnou procházku sluneční soustavou

Procházku mezi planetami sluneční soustavy nabídne od soboty zájemcům Planetární stezka, kterou astronomové vybudovali v Hradci Králové. Zhruba 6,5 kilometru dlouhá trasa je obřím modelem v měřítku jednu ku jedné miliardě, řekl předseda Astronomické společnosti v Hradci Králové Martin Cholasta.
"Stezka začíná u hvězdárny a planetária, kde je umístěný model Slunce o průměru 1,4 metru. O 150 metrů dál je třináctimilimetrová maketa Země, nejvzdálenějším objektem na stezce je Pluto, které je možné najít u lesního hřbitova v Malšovicích," popsal stezku Cholasta. Cesta prochází od hvězdárny kolem rybníků Cikán a Biřička, závěrečný úsek vede městskými lesy. Modely planet jsou umístěny na stojanech, u každého je panel s informacemi o skutečné planetě.
Zájemci o netradiční výlet mohou získat v budově hvězdárny mapku s vyznačením celé stezky, do budoucna by měl být celý okruh označen jako turistická trasa. "Jednáme s Klubem českých turistů o označení stezky turistickým značením, aby byla označená a také mohla být zanesena v turistických mapách," řekl Cholasta. Na vybudování stezky pracovali členové astronomické společnosti a hradecké hvězdárny, náklady na materiál dosáhly zhruba 20.000 korun.
Podle astronomů je hradecký model sluneční soustavy prvním obdobným projektem v Česku. "Členka naší společnosti viděla podobnou věc ve Švýcarsku, nám se nápad zalíbil, a proto jsme se do něj pustili. Astronomie má v Hradci dlouhou tradici a věříme, že nová stezka pomůže s propagací tohoto oboru," řekl Cholasta.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme