Štítky: | Magistrát | Volby Hradec Králové |

V Hradci na magistrátu se už chystají na komunální volby

Ilustrační foto | Zdroj: Archiv HK.cz
Ilustrační foto | Zdroj: Archiv HK.cz

Zatímco se na královéhradeckém magistrátu většina písemných materiálů z voleb do Evropského parlamentu připravuje k archivaci, rozjely se už naplno i přípravy na podzimní volby do zastupitelstva obce a do Senátu Parlamentu České republiky. První úkoly magistrát čekají navzdory prázdninovému režimu už v druhé polovině července. O pár týdnů později už budou jasná pořadí podaných kandidátních listin a klasické povinnosti okrskových volebních komisí začnou zhruba v polovině září slibem jejich členů.

Už v těchto dnech mohou zájemci z řad politických subjektů i občané nahlížet na aktualizovanou webovou stránku týkající se příprav voleb jak do zastupitelstva města, tak i senátních. „Aktuálně archivujeme listiny a dokumenty související s volbami do Evropského parlamentu a zároveň se už připravujeme na volby podzimní. Týkat se nás budou letos na podzim i senátní volby, které se uskuteční v jedné třetině českých volebních okrsků,“ upřesnila rozsah příprav Ľudmila Ducháčová, vedoucí správního odboru magistrátu města. 

Veškeré přípravy se odvíjejí od závazného harmonogramu, který vydalo Ministerstvo vnitra ČR. Ten mimo jiné pro komunální volby například stanoví, že 5. srpna je pro volební strany nejpozdější termín pro podání kandidátních listin na registrační úřad, jímž je v případě Hradce Králové právě zdejší magistrát. Do 11. srpna je pak možné doplňovat další kandidáty na kandidátní listiny a lze též měnit jejich pořadí. Do 10. září pak mohou volební strany delegovat své zástupce do okrskových volebních komisí a o devět dní později se uskuteční první zasedání těchto komisí. Do 7. října by měli mít voliči ve svých domovních schránkách hlasovací lístky. Ve dnech voleb, to je 10. a 11. října, je zakázána volební agitace a propagace v objektu, kde je volební místnost a v jeho bezprostředním okolí. U voleb do zastupitelstva obce nelze volit na voličský průkaz, tudíž se voličské průkazy pro komunální volby ani vydávat nebudou. 

Obdobný sled povinností je třeba dodržet při volbách senátních. „Na rozdíl od voleb do zastupitelstva obce, lze ve volbách do senátu volit i na voličský průkaz,“ přiblížila Ľudmila Ducháčová. Žádosti o voličský průkaz mohou pracovnice úřadu přijímat počínaje dnem vyhlášení termínu voleb prezidentem. Žádosti v listinné podobě musejí být na úřad doručeny nejpozději 3. října a osobně je možné o voličský průkaz požádat nejpozději 8. října do 16 hodin. Volit na voličský průkaz bude možné pouze v senátním volebním obvodu č. 45.

Více se o komunálních volbách dočtete také na webu města Hradce Králové.
 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více

Křižovatka Mileta, ZUŠ Střezina a příprava dvoukolejky budou hlavními investicemi města v příštím roce

Mezi největší investice hradecké radnice v roce 2024 budou patřit modernizace křižovatky Mileta, druhá etapa rekonstrukce ZUŠ Střezina, opravy dalších městských základních škol či potřebné přípravy pro zdvojkolejnění železniční trati ve směru na Chlumec nad Cidlinou. Návrh…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme