Štítky: | Magistrát |

V Hradci je volných dalších 26 startovacích bytů. Zájemci, hlaste se!

Ilustrační foto
Ilustrační foto | autor: hradeckralove.cz

Další várka bytových jednotek z programu startovacího bydlení v Hradci Králové je připravena uvítat nájemce, kteří vyhoví podmínkám a vzejdou z losování. Šestadvacet uvolněných bytů o dispozici 1+kk a 2+kk v režimu startovacího bydlení je opět určeno občanům na začátku jejich ekonomické kariéry, především pak mladým rodinám. Podmínky, za kterých lze získat startovací bydlení, odsouhlasilo v úterý vedení Hradce Králové.

Startovací malometrážní byty připravené pro další nájemce se nacházejí v lokalitě Třebeš v ulici Svatojánská a Ve Stromovce. "Žadatelé, kteří splní podmínky odsouhlasené radou města a budou vylosováni, mohou po uzavření smlouvy v bytě setrvat maximálně tři roky bez možnosti prodloužení. Nebude též možné byty vyměňovat. Nájemné je i nadále v bytech zařazených v programu startovacího bydlení stanoveno ve výši 45,30 Kč/m2/měsíc, což odpovídá zhruba polovině výše tržního nájemného," uvedla Magdalena Vlčková, tisková mluvčí královéhradecké radnice.

Do programu startovacího bydlení už nemohou vstoupit ti, kteří už byt před tím od města v tomto režimu získali. "Výběrového řízení se mohou zúčastnit jednotlivci, manželé či registrovaní partneři, kteří v den podání žádosti nedosáhli věku 32 let a nejsou v Hradci Králové vlastníky nemovitosti určené k bydlení. Žadatel nesmí být dlužníkem města ani městských organizací a jeho hrubá mzda dosahuje minimálně výše 16.500,- Kč, přičemž do ní nelze započítat sociální dávky ani jiné finanční podpory a příjem žadatelů žádajících společně nelze sčítat," upřesnila podmínky mluvčí radnice.  

V případě, že žadatel uvede mylné údaje, nebude město s takovým uchazečem smlouvu uzavírat vůbec. Zároveň dodává, že v případě zjištění nepravdivých tvrzení po uzavření smlouvy, to bude důvod pro její vypovězení.

Ti, kteří splní podmínky výběrového řízení, budou pozváni k losování. Podmínkou podání žádosti už letos nebude jednorázová nevratná úhrada ve výši 1210 korun. „Vzhledem k tomu, že poptávka po těchto bytech zhruba čtyřikrát převyšuje nabídku, bude i v tomto případě nejspravedlivějším způsobem losování, a to za přítomnosti veřejnosti,“ upřesňuje Jan Slavík z odboru správy majetku města královéhradeckého magistrátu.

Město Hradec Králové má celkem pro účely startovacího bydlení vyčleněno 130 bytových jednotek. „Tento krok by měl podpořit setrvání mladých lidí v našem městě a zamezit, aby mladí lidé odcházeli do jiných měst,“ hodnotí počin města primátor Zdeněk Fink.

Výběrové řízení bude v nejbližších dnech zveřejněno na úřední desce magistrátu města, a to včetně podmínek, informací o podání žádostí i důležitých termínů. Příjem žádostí započne 1. prosince a potrvá dvanáct dní. 

(Zdroj: Magistrát města Hradec Králové)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
20.11.2014 15:24
Petr Rusiňák (neregistrovaný)
Osobně si také myslím,že klást podmínku minimální hrubé mzdy v této výši docela koliduje s myšlenkou startovacích bytů,aby pomohla mladým lidem či rodinám se pořádně postavit na vlastní nohy a nezačínat život půjčkami apod. Dva lidé s takovým příjmem si mohou s naprostým klidem dovolit platit běžné tržní nájemné a ne zabírat tyto byty těm,kteří jsou na tom podstatně hůře. Určitě by nebylo od věci apelovat na podmínky na vedení města. Pokud tam někdo bude uvažovat selským rozumem, musí mu pokaždé vyjít výsledek, který potvrzuje výše zmíněnou polemiku. zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)
Nejhůře hodnocený příspěvěk ▼
20.11.2014 18:51
Ondřej (neregistrovaný)
RE: Aha,
a kolik si myslite že ma člověk s 16500 hrubeho ? dyt je to užmolenych cca 13000 kč to neni moc na dnešní ceny všeho možneho.. zobrazit | souhlasím (+0) | nesouhlasím (-1)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
20.11.2014 09:16
Hana Ulrychová (neregistrovaný)
Aha,
takže pro příklad třeba osamělá matka na mateřské (rodičovské) dovolené, která by levnější bydlení potřebovala jako sůl, je z tohoto projektu vyloučena, protože určitě nevydělá 16 500.
20.11.2014 13:28
Katka (neregistrovaný)
RE: Aha,
Nebo jako já děti sice nemám, ale můj čistý mesíšní příjem je 10 000 , nechápu na co potřebují ti, kteří mají v hrubém minimálně 16 500 levné bydlení když jsou schopni si ho zaplatit jinde... Ze svých peněž platím nájemné 7000 a žiju, kdybych měla 16500 hrubého ani by mě nenapadlo že bych se mohla v dnešní době mít lépe...! Je to nespravedlivé a nelogické...
20.11.2014 18:51
Ondřej (neregistrovaný)
RE: Aha,
a kolik si myslite že ma člověk s 16500 hrubeho ? dyt je to užmolenych cca 13000 kč to neni moc na dnešní ceny všeho možneho..
21.11.2014 11:56
Honza (neregistrovaný)
RE: Aha,
Cílem tohoto projektu není charitativní pomoc, ale nalákání mladých lidí, kteří jsou ekonomicky perspektivní pro budoucnost města. Neplést si startovací byty se sociálními.
20.11.2014 09:54
Bára (neregistrovaný)
Máme zájem o 2+kk, zajímalo by mě, jestli tam můžeme mít dvě malá vychovaná zvířátka (kastrovaný kocourek a starý malý pejsek)
20.11.2014 15:24
Petr Rusiňák (neregistrovaný)
Osobně si také myslím,že klást podmínku minimální hrubé mzdy v této výši docela koliduje s myšlenkou startovacích bytů,aby pomohla mladým lidem či rodinám se pořádně postavit na vlastní nohy a nezačínat život půjčkami apod. Dva lidé s takovým příjmem si mohou s naprostým klidem dovolit platit běžné tržní nájemné a ne zabírat tyto byty těm,kteří jsou na tom podstatně hůře. Určitě by nebylo od věci apelovat na podmínky na vedení města. Pokud tam někdo bude uvažovat selským rozumem, musí mu pokaždé vyjít výsledek, který potvrzuje výše zmíněnou polemiku.
20.11.2014 23:53
Jiří Jakl (neregistrovaný)
RE: Asi Omyl :D
Zastupitelé původně určitě chtěli dát do pravidel..." dosahuje " maximálně výše 16.500,- Kč, přičemž do ní nelze započítat sociální dávky ani jiné finanční podpory a příjem žadatelů žádajících společně nelze sčítat," Zastupitelé v Hk jsou neúplatní, spravedliví, s maximálním sociálním cítěním. Je to zjevně vidět na fungování např. parkovacího systému :-)
1.12.2014 21:24
Barbora (neregistrovaný)
info
Dobrý večer.
A kde prosím Vas zoženiem na stiahnutie,prip. nejake informacie čo všetko mam priložit do tej žiadosti o vyberove rizeni??
1.12.2014 21:24
Barbora (neregistrovaný)
info
Dobrý večer.
A kde prosím Vas zoženiem na stiahnutie,prip. nejake informacie čo všetko mam priložit do tej žiadosti o vyberove rizeni??

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme