V Hradci dnes byla otevřena nová knihovna

Dnes dopoledne byla slavnostně otevřena novostavba Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové, která vyšla celkem na 404,5 milionů korun. Nové knihovnicko-informační centrum začne sloužit veřejnosti 29. září a poskytne čtenářům studovny, čítárny, výpůjční samoobsluhu, studijní boxy, internetový klub, galerii či literární kavárnu.

Objekt s půdorysem ve tvaru písmene X stojí na rohu Hradecké ulice a ulice U Přívozu. Originální a moderní stavba má šest podlaží. V prvním patře návštěvník najde informace a online katalog. O patro výš se nachází internetový klub. V patře třetím je čtenářům k dispozici výpůjční automat,  volný výběr knih a kopírování. Ve čtvrtém patře má sídlo pokladna i studovna periodik. Pod střechou jsou k dispozici studijní boxy, které zajistí čtenářům soukromí. Betonové interiéry knihovny zdobí ručně malované nástěnné malby v jemných pastelových odstínech,  které vytvořila malířka Martina Novotná. Na pěti patrech nové budovy se nacházejí také sklady knih. Jednou z novinek, kterou čtenářům budova hradecké studijní knihovny nabídne, bude 120 tisíc svazků ve volném výběru. Každá kniha má čip a pásku, která ji  chrání před odcizením. 
V průběhu letošního léta nastalo velké stěhování. „Do nové knihovny se přestěhoval knižní fond z budovy bývalé židovské synagogy, studovny na Eliščině nábřeží i depozitářů na Pouchově,“ uvedla při slavnostním zahájení ředitelka knihovny Eva Svobodová. „Rukama knihovníků a stěhovací firmy tak prošlo více než 700 tisíc svazků knih a časopisů,“ doplnila Svobodová. V současné době služeb knihovny využívá 6 600 čtenářů. Nová budova knihovny vedle knihovnických služeb nabídne také konferenční sál s kapacitou 100 míst.
Bohužel v současné době knihovně chybí ještě některé vybavení a nábytek. Prostředky na toto dovybavení obdrží knihovna z  krajského rozpočtu, jehož třetí změnu schválili krajští zastupitelé v polovině září.
Přestože ne všichni obyvatelé Hradce jsou betonovým objektem nadšeni, získala tato netradiční stavba titul „Vynikající betonová konstrukce“.
Státní studijní knihovna byla v Hradci Králové zřízena v roce 1949 a sídlila na Eliščině nábřeží. O devatenáct let později se přestěhovala do budovy bývalé židovské synagogy, která byla v roce 1994 navrácena Židovské obci. Knihovna zde platila za pronájem.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme