V Hradci bude digitální planetárium

V areálu stávající Hvězdárny a planetária v Hradci Králové by mohlo vzniknout zcela nové a moderní digitální planetárium. Náklady na jeho zřízení se budou pohybovat kolem 70 milionů korun. Královéhradecký kraj o tyto finance bude žádat Evropskou unii. O podání žádosti na projekt digitálního planetária dnes rozhodli krajští radní.

„Cílem projektu je nahradit stávající planetárium z roku 1958, které je nejstarším a zároveň nejmenším planetáriem v České republice. Technicky a prostorově již zdaleka nevyhovuje.
Nové, digitální planetárium bude navíc sloužit i jako multifunkční kulturní a vzdělávací centrum pro různé vědní obory,“ řekl krajský radní Jiří Nosek, který je odpovědný za oblast školství a kultury.
Digitální planetárium na širokoúhlém plátně promítá hvězdnou oblohu a vesmírné objekty nejen tak, jak jsou vidět ze Země, ale i z různých končin vesmíru. V současné době již je vykoupený potřebný pozemek a došlo i ke změně územního plánu města. Pokud by projekt a žádost o dotaci byly úspěšné, mohli by dělníci začít s prvními pracemi koncem roku 2010. Stavět by se mělo v sousedství stávajícího objektu planetária, který bude následně sloužit jiným účelům.
Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové se specializuje na výukové programy pro školní mládež. Ročně zařízení navštíví více než 50 tisíc lidí, patří tak k pěti nejnavštěvovanějším hvězdárnám v České republice.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme