V centru Hradce se možná objeví nové veřejné toalety

V centru města se možná objeví nové veřejné toalety. Je to sice teprve plán, už nyní ale vyvolává vášnivé debaty. Veselé téma se stává rázem velmi vážným, pokud nastanou dvě situace: jde „o to“ nebo jde o peníze. Nové záchody by totiž nebyly levnou záležitostí. Podle radnice ale v kritické chvíli blízkou toaletu přivítá každý – občan města i turista.

Město o vzniku nových veřejných toalet uvažuje už dlouho. Ty současné nevyhovují často ani stavebně, ani po hygienické stránce. Navíc je jich málo a lidé tak nemají důstojnou možnost si v centru města ulevit. Situaci nevyřeší ani toalety v obchodních centrech nebo restauracích. Majitelé barů a hospod používání svých záchodů turisty vidí jen velmi neradi, někde si za to nechávají platit. Obecně jsou ale takové toalety určeny pouze pro hosty restaurace. U obchodních center není většinou kontrola žádná, ani zde však člověk nemusí najít spásu. Když „musí“ večer nebo v noci, bude nejspíš obchod zavřený. Kdo někdy po centru pobíhal s nutnou potřebou a nestačil utírat pot z čela, ví o problému své.
Nové záchody ale nejsou levnou záležitostí. Jedna z nabídek mluví o částce až 1,2 milionu korun za jedno zařízení. A takových by muselo být několik. Navíc i obsluha a provoz něco stojí. Toalety by musely vyhovovat nejen po stránkách hygienické, estetické a bezpečnostní, ale také nesmí rušit nebo urážet svým vzhledem. Toto hledisko je o to významnější, je-li záchod v historickém centru, kde se ke každé stavbě nebo změně vyjadřují památkáři.
Radnice se tak může připravit na záchodovou bitvu. „Hradec Králové sice není tradiční turistickou destinací, přesto sem řada lidí jezdí, hlavně o víkendech, i proto chceme vybudovat síť venkovních veřejných toalet,” řekl Hradeckému deníku náměstek primátora pro správu majetku a městské organizace Martin Soukup. „Napadlo nás, že bychom mohli využít toalety v restauracích. Majitelé provozoven by za danou službu dostávali příspěvek od města. Jenomže podobný projekt zkoušeli už v Liberci, a tam se příliš neosvědčil,” dodal v Deníku Soukup.
A kde bychom mohli v budoucnu nalézt úlevu? Hovoří se o Riegrově náměstí, náměstí 28. října, ulici Karla IV., Baťkově náměstí, Jeronýmově ulici, náměstí 5. května u Tyršova mostu i o Velkém náměstí. „Město vypíše soutěž. Není vyloučeno, že se přihlásí více dodavatelů. Určujícím kritériem samozřejmě bude cena, „vandaluvzdornost”, hygiena a provozní náklady. Poslední nabídka, kterou magistrát obdržel, je od slovenské firmy s tím, že jedna stavba přijde na 1 200 000 korun,“ vysvětlil Hradeckému deníku náměstek Soukup s tím, že v tomto případě se jedná o „luxusní“ nerezovou variantu s umyvadlem a přebalovacím pultem.
Na zpravodajském serveru Hradeckého deníku se už ale ozvaly reakce, kterým nový nápad města příliš nevoní: „Myslíte si, že to město dělá pro občany? NE, jen pro peníze, co se radním vrátí do kapsy, (za zvednutou ruku) od "vítězné" firmy,“ píše ostře čtenářka podepsaná jako Jana. „Jen občanům asi přijde líto platit pětikačku a tak očůrávají keře v okolí. Trochu se stydím, ale kdybych měl na procházkách využívat veřejná WC, vyjde mne při mé prostatě jedna na 25 Kč,“ přidal komentář zase Sněhulák, který současně upozornil na fungující toalety v obchodních centrech.
„Pokud se projekt schválí, měli bychom instalovat alespoň dvě venkovní veřejné toalety ročně,” uzavřel v Hradeckém deníku ředitel hradeckých technických služeb Vlastimil Ondráček.
 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
20.10.2011 16:06
Jaroslav Fišer  (Administrátor)
diskuze k tématu
k tomuto tématu bylo založeno speciální vlákno v rámci disuzního fóra. Diskutovat a případně hlasovat v anketě je možné zde:
forum.hradeckralove.cz/forum.php?id=774

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme