V Březhradě sčítají obyvatelstvo, nevěří magistrátu

Členové občanského sdružení pro Zdravý a bezpečný Březhrad odstartovali vlastní sčítání počtu obyvatel. Nevěří informaci, kterou získali od Magistrátu města Hradec Králové. „Podle statistik,které máme od ministerstva vnitra, je v Březhradě v současné době devět set čtyři obyvatel,“ potvrdil mluvčí magistrátu Václav Svoboda. S tím však členové sdružení nesouhlasí,a proto vyvinuli aktivitu a chopili se sčítání lidé vlastními silami.

„Víme, že to nebude nic oficiálního, ale údaje, které jsme získali, se nám zdají podivné. Víme, že nás stále je kolem jedenácti set,“ sdělila předsedkyně sdružení Dana Pavlíčková.
Zároveň členové přípravného petičního výboru, konkrétně, Aleš Bezrouk, shání informace na sousedních obecních úřadech. „Oslovili nás, aby se zeptali na výši rozpočtu, počet obyvatel a další úřední věci,“ potvrdila Stanislava Marková, starostka Předměřic nad Labem a dodala, že chápe jejich úsilí o osamostatnění od Hradce Králové. Zároveň řekla, že nejsou zrovna v lehké situaci. To potvrzuje i vedení magistrátu, které považuje odtržení Březhradu v současné době za nereálné. „Nesplňují hranici jednoho tisíce obyvatel, která je pro samostatnost fungování obce podmínkou,“ upřesnil Svoboda a doplnil, že magistrát neplánuje ani vyhlášení referenda v Březhradu. „Znamenalo by to pro nás výdaje ve výši sto padesáti tisíc korun a nebylo by to v ničem přínosné,“ sdělil.
Přesto Březhradští pevně věří, že se díky svému sčítání dostanou na potřebnou hranici počtu obyvatel a poté se obrátí na magistrát i na vedení královéhradeckého krajského úřadu. Sčítání by podle členů sdružení mohlo být dokončeno během příštího týdne.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme