Úředníků neubývá kvůli narůstajícím požadavkům od státu

Radnice v Královéhradeckém kraji přemýšlejí, jak snížit narůstající počet úředníků, kteří stále více zatěžují městské rozpočty. Představitelé radnic se shodují, že je to téměř nemožné, neboť neustále přibývá práce, kterou po radnicích požaduje stát, krajský úřad a další instituce.
Zvyšující se požadavky na radnice zaznamenal i primátor Hradce Králové Otakar Divíšek."Stát nám navaluje neustále další papíry a úkoly. Já jsem v radě města více než pět let a za tu dobu úřednická agenda narostla neskutečným způsobem," řekl Divíšek. Hradecká radnice před zahájením reformy veřejné správy zaměstnávala 253 pracovníků, nyní jich má přes 430. Podle ekonomického náměstka primátora Aloise Tuháčka sice radnice hledá možnosti, jak snížit počet úředníků, ale konkrétní návrh zatím nemá."Aby byla státní správa a samospráva jednoduchá a bylo možné snížit počty úředníků, je nutné sáhnout do základních zákonů. To se však stále nestalo, zákony se různě novelizují a záplatují, a tím neustále přibývá práce pro úředníky," uvedl Tuháček.
O několik desítek úředníků stoupl také počet zaměstnanců Krajského úřadu v Hradci Králové. V roce 2002 tam pracovalo 263 zaměstnanců, po reformě jich přibylo dalších více než 70. V současné době se počet pracovníků kraje vyšplhal k číslu přesahují 360 osob.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme