Úředník z magistrátu dostal provizi, právně to prý problém není

Ilustrační foto | Zdroj: Archiv
Ilustrační foto | Zdroj: Archiv

Úředník Magistrátu města Hradec Králové bral za získání financí pro hokejový klub Královských lvů provize. Jeho jednání probírali zastupitelé na svém úterním zasedání. Kontrolní výbor, který s informací přišel, navrh, aby tajemnice magistrátu prověřila, zda je jeho jednání v souladu se zákonem. Vedoucí odboru magistrátu Ondřej Votroubek měl dostat provizi ve výši 91 500 korun jako poděkování za získání peněz pro městský subjekt.  Spolu s vedoucím úředníkem magistrátu dostal provizi za získání financí pro hokejový klub také náměstek primátora Martin Soukup.  

Kontrolní výbor zastupitelstva města prověřoval hospodaření hokejového klubu Královští lvi Hradec Králové už začátkem října. Kontrolou prošlo to, jak se nakládá s dotacemi poskytnutými městem, jak hokejový klub zadává veřejné zakázky a kontrola se zaměřila také na vyplácení provizí za získání sponzorských darů. 

Při této příležitosti neprošel bez povšimnutí fakt, že vedoucí odboru správy majetku města Ondřej Votroubek právě takovou provizi získal. Ondřej Votroubek je ale také členem představenstva HC Královští lvi. „V souvislosti s výsledky kontroly navrhl kontrolní výbor uložit tajemnici magistrátu prověřit, zda je vyplácení provizí za získání sponzorského daru hokejovému klubu úředníkům města v souladu s platnou legislativou,“ uvedl na zasedání Libor Žák z ČSSD, který je předsedou Kontrolního výboru Zastupitelstva města Hradec Králové.

Provize podle Hradeckého deníku pocházela od firem Sovis a Gemo, které jsou obě zainteresované do městských stavebních projektů. Jedna opravuje centrum a druhá most v Kuklenách. O tom, že úředník města dostal provizi prý na radnici věděli a sám Ondřej Votroubek nic nepopírá. „Nevidím na tom nic špatného, sehnal jsem peníze, které šly na děti. A že jde o firmu, která pro město pracuje? Oslovil jsem hodně společností a tady jsem uspěl. Mám i stanovisko od právníka, podle kterého je to v pořádku,“ uvedl Votroubek. 

Nic podivného na vyplácení a pobírání provizí nevidí ani náměstek primátora Martin Soukup (ODS), který uvádí, že pokud někdo pro klub sežene peníze, má nárok na provizi. Náměstek Soukup je také předsedou představenstva hokejového klubu a za rok 2012 měl dostat provizi až 81 000 korun.

Zda je vyplácení provize úředníkovi magistrátu v souladu se zákonem bude nyní v šetření tajemnice magistrátu Markéty Bartušové. Nejasností kolem klubu začíná být ale podle členů kontrolního výboru více. Podivnými provizemi to pravděpodobně pouze začíná.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
31.10.2013 10:18
Tomáš (neregistrovaný)
Tak koukám panu Soukupu již nestačí peníze z Atolu. Úplatkům říkat provize, to jsme to dopracovali
1.11.2013 07:52
Honza (neregistrovaný)
No prave
... „Nevidím na tom nic špatného, sehnal jsem peníze, které šly na děti. A že jde o firmu, která pro město pracuje? Oslovil jsem hodně společností a tady jsem uspěl. Mám i stanovisko od právníka, podle kterého je to v pořádku,“...

no prave..., ze je to pravne v poradku, a to je cely problem v teto zemi, ze uz takoveto podivne nahody se tu deji.

Mozna je to v poradku, ano, sehnal jsi penize, OK, dostanes provizi, ale za techto podminek, to je vlastne uplatek, ale s tim, ze ti zaplati treti strana, kde to mas ve smlouve jako obchodni zastupce za ziskany sponzorsky dar..aspon, ze to jde od soukrome firmy, i kdyz ta ty penize ziskala od nas, obcanu HK a to diky tomuto urednikovi...

Ale nejvice me stve, ze se ohani jako SRABAK, ze jeste sehnal penize na deti, to jim jde tedy prikladem, jestli je BOREC, tak at se vzda provize a da je na deti, treba i v jinem sportovnim odvetvi
1.11.2013 22:55
Honza (neregistrovaný)
RE: No prave
At zije cenzura, neco jste smazali...
1.11.2013 23:13
Jaroslav Fišer  (Administrátor)
RE: No prave
Ano, smazali. Ale v mazání vulgarit nevidím žádnou cenzuru. A obzvláště od někoho, kdo je anonym.
Nebo jsme snad smazali něco, co by měnilo obsah vašeho sdělení? Odmazali jsme jednu poslední větu.

Jinak gratuluju, od spuštění nové verze webu, kde není povinná pro příspěvky pod zprávy registrace, jsme do žádného příspěvku kromě čistokrevného spamu nezasahovali. Takže jste vlastně první. Otázkou je, jestli je to prvenství, kterým stojí za to se chlubit.
V této souvislosti bych vás chtěl požádat, ať se zdržíte vkládání příspěvků, které obsahují vulgarity. Museli bychom je mazat.

provozovatel www.hradeckralove.cz
5.11.2013 07:23
Honza (neregistrovaný)
RE: No prave
ANONYM=NEREGISTROVANY, chapu to dobre

Ja sem Honza, jako Vy pane Fisere, Novaku, nebo snad Hasku? Jste me rozemsal, dekuji za hezke rano :)
5.11.2013 12:24
Jaroslav Fišer  (Administrátor)
RE: No prave
to je fajn, když máte takhle po ránu dobrou náladu. Tak hlavně příště nepoužívejte vulgarismy a hezký den bude mít více lidí :-)
5.11.2013 12:42
Honza (neregistrovaný)
RE: No prave
tedy pane Fisere, nevim komu bych tim udelal hezky den, ale Vas povazuji za nekoho kdo je pokrytec sam o sobe, jestlize jste se pred par hodinami jste se jevil jako Jan Fiser neregistrovany a nyni jste Jaroslav Fiser administrator :) psal jste neco o nove verzi, tak to chce ty mouchy vychytat. A jinak sem nevsiml, ze bych pouzival vulgarity, ci urazky, pouze v jednom pripade, jako prirovnani, ktere bezne slysim v TV a dokonce i od jednoho politika...ale aceptuji vase pravidla.
5.11.2013 13:07
Jaroslav Fišer  (Administrátor)
RE: No prave
dobrý den,
jako Jan Fišer nikdy nevystupuju a nevystupoval jsem. Možná jste se jen překouknul. A status administrátora jsem si přiřadil (i zpětně) speciálně kvůli Vám, abyste neměl pocit, že vystupuju anonymně.
To, že se vulgární slova používají v televizi a objevují se v jazyku politiků, ještě neznamená, že se tak bude mluvit tady :-). Chápu, že jste byl při psaní svého původního příspěvku rozhořčen (nebyl jste jediný, koho to nadzvedlo), ale prostě některá slova sem nepatří.
Jsem proto rád, že tato pravidla akceptujete...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme