Úprkova ulice bude zavřená více než sto dní. Po opravách zmizí hrboly a přibudou novinky

Úprkova ulice
Úprkova ulice | autor: hradeckralove.cz

Léto není jen o prázdninách a dovolených, ale také o častých uzavírkách na silnicích. Silničáři pochopitelně využívají teplého počasí a menšího provozu k opravám vozovek. V Hradci Králové se tak řidiči mohou těšit na nový povrch například v Úprkově ulici. Zmizí hrboly a místní určitě uvítají také nové chodníky, přechody pro chodce, zastávky MHD a další novinky. Komunikace je ve vlastnictví Královéhradeckého kraje, který plánuje její rekonstrukci a souběžně s ní se zde do oprav svého majetku pustí i město. Omezení pro řidiče vozidel, cyklisty, cestující MHD či chodce potrvá zhruba 130 dní. Hotovo by mělo být začátkem října.

Úprkovu ulici čeká poměrně náročná rekonstrukce, která se dotkne v součtu 587 metrů. „S Královéhradeckým krajem jsme časově sladili své plány a do oprav bychom se měli pustit souběžně. Město by mělo do konce roku vybudovat nové chodníky včetně odvodnění a sadových úprav, přechody pro chodce s přisvětlením a součástí rekonstrukce by mělo být i odvedení dešťových vod. Nové by měly být i zastávky MHD, sjezdy k jednotlivým nemovitostem a zálivy pro krátkodobá odstavení vozidel,“ prozrazuje plány města náměstek primátora Jindřich Vedlich. Dodává, že stavební práce město vyjdou na zhruba čtyři miliony korun bez daně a firma, která by se stavebních prací měla ujmout, na ně ze smlouvy má 130 kalendářních dní. „Další postup je nyní v rukou kraje, který je hlavním investorem rekonstrukce komunikace. Doufáme, že vše proběhne podle časového plánu,“ dodává Jindřich Vedlich.

„Silnice se bude opravovat za úplné uzavírky a vyloučení provozu. Řidiči tak musí počítat s obousměrnou objízdnou trasou, která je navržena v Malšovicích v trase ulic Náhon - Na Drahách – Úprkova a zpět,“ uvádí Martina Götzová, mluvčí Královéhradeckého kraje.

Omezení se po dobu stavebních prací dotknou i provozu MHD, autobusové linky číslo 11 a 17 pojedou po objízdné trase. Zastávka Úprkova nebude obsluhována a náhradní stanicí se dočasně stane zastávka Na Kotli.

Linky č. 11 a 17 budou na objízdné trase zastavovat také na zastávkách Náhon a Husův pomník. Zastávka linky č. 11 Malšovice U Čechů bude přesunuta do ulice Na Drahách a bude sloučena s nástupní zastávkou pro linku č. 7.

Silnice třetí třídy v úseku od II. silničního okruhu po Malšovu Lhotu vykazuje množství nerovností a konstrukčních poruch. Oprava části Úprkovy ulice v úseku od křižovatky s ulicí Na Drahách po křižovatku s ulicí U Křížku představuje jednu ze čtyř etap rekonstrukce této komunikace. Náklady na tuto stavbu jsou 11 milionů korun, které stoprocentně pokrývá dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Po rekonstrukci bude zachován stávající systém dopravy, nedojde ani k žádným změnám ve směrových parametrech komunikace. Šířkové uspořádání komunikace zůstane také zachováno. Rekonstrukce vozovky spočívá v opravě a zesílení podkladní a krytové vrstvy. Součástí rekonstrukce je i obnova odvodnění komunikace. Původně jsme měli s rekonstrukcí začít již na začátku července, ale došlo ke zpoždění vydání stavebního povolení, i když jsme o něj zažádali s více než ročním předstihem,“ řekl ředitel SÚS Královéhradeckého kraje, a.s. Jiří Brandejs.

Rekonstrukce se dočká i ulice Dědkova

Městští radní rozhodli o zadání veřejné zakázky na první etapu oprav ulice Dědkovy na Pláckách v délce 160 metrů, která přijde na řadu jako první a pokud vše dobře půjde, hotova by měla být do konce tohoto roku za předpokladu předání staveniště do 1. září 2016.

Ulice se nachází v městské části Plácky a o její rekonstrukci usiluje dlouhodobě i tamní komise místní samosprávy. „První etapa zahrnuje rekonstrukci úseku dlouhého 160 metrů v šířce šesti metrů s podélným parkovacím stáním a s napojením stávajících vjezdů a vstupů,“ říká Jindřich Vedlich, náměstek primátora zodpovědný za oblast rozvoje města.

Stavba omezí provoz v přilehlých ulicích a doprava v okolí staveniště bude řízena přechodným dopravním značením a dle povahy průběhu prací rovněž pracovníky na stavbě. Přístup k okolním nemovitostem bude zachován, omezení budou pouze na nezbytně nutnou dobu stavebních prací. První etapa rekonstruovaného úseku počítá s náklady ve výši necelých tří milionů korun.

Aktuální informace o dopravě a uzavírkách najdete na: http://doprava.hradeckralove.cz/.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme