Štítky: | Kultura | Pozvánky |

"Upeč buchtu a přines si židli," začíná akce Zaber Hradec!

Ilustrační foto | Zdroj: MorgueFile
Ilustrační foto | Zdroj: MorgueFile

V neděli 27. dubna si na Malé náměstí v Hradci Králové přineste židli nejen pro sebe, ale i pro svého souseda - začíná tady totiž první z cyklu neformálních setkávání ve veřejném prostoru, které jeho pořadatelé nazvali Zaber Hradec!

Akce, která má podpořit sousedské vztahy a oživit centrum Hradce, začíná dopoledne v 11 hodin a poběží až do 18 hodin. Lidé se během ní mohou seznámit se svými sousedy, posedět, popovídat, nabídnout sousedovi něco ze své kuchyně, podělit se o recepty anebo si třeba zahrát deskové hry. 

"Pod výzvou „Dones židli a vezmi i pro souseda!“ se připojujeme k trendu tzv. sousedských slavností, které mají za cíl ožít „mrtvá“ místa a poskytovat prostor pouličním umělcům, tvůrčím aktivitám a občanské komunitě," líčí Martina Erbsová z hradeckého spolku Kontrapunkt, který se pořádání prvního sousedského setkání "Zaber Hradec!" ujal.

Na přípravě se podílí také řada dalších královéhradeckých spolků, neformálních sdružení a dalších kreativních jedinců, zapojí se i místní obchůdky a kavárny. "Součástí nedělního dne bude bleší trh, vystoupí zde místní hudebníci a divadelníci, připraveny budou výtvarné dílny i šifrovací hra. Důležitou součástí setkání bude sousedský piknik, na který doufáme, donesou sousedé napečené domácí dobroty a podělí se o ně s ostatními," lákají orgranizátoři každého, kdo má zájem oživit Hradec Králové.

Do budoucna se podobná setkání mají uskutečnit i na dalších místech Hradce Králové. "Dalšími lokalitami, kde se budou slavnosti konat, jsou např. Šimkovy a Jiráskovy sady, labská náplavka, a do budoucna chceme, aby se projekt rozšířil i do okrajových částí a předměstí Hradce, která skýtají velký potenciál pro rozvíjení sousedských vztahů," říká Martina Erbsová.

Snahou spolku Kontrapunkt však je, aby se lidé z Hradce naučili "používat" své město a rozvíjeli dobré sousedské vztahy i bez organizovaných akcí. "Rádi bychom, aby se aktivně podíleli na tvorbě programu třeba tím, že si donesou svoji oblíbenou deskovou hru, pomohou s roznosem letáků nebo rozešlou e-maily s pozvánkou, zapůjčí nádobí, gril, stoly, židle anebo pomohou jinak," doplňuje Martina Erbsová.

Na webových stránkách projektu www.zaberhradec.cz zájemci naleznou další informace, jak se do projektu zapojit. "Úkolem kontrapunktu není akci organizovat, ale koordinovat a poskytovat podmínky pro tvůrčí aktivity, a tím přispět k boření mýtu, že v Hradci se nic neděje," uzavírají lidé ze spolku. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Zveme: Divadlo v ulicích i na Chlumu, oslavy volejbalistů nebo Lucie v Šimkových sadech

Tento víkend, přesněji pátek odpoledne a večer, bude ještě doznívat REGIONY - divadelní festival. Podrobný program najdete na www.festivalregiony.cz. Hraje se v Divadle Drak, v Klicperově divadle a na dalších místech ve městě. Rušno bude ještě na Kavčím plácku či v Žižkových…
Čtěte více

Filharmonie vrací částky předplatného, ale také plánuje novou sezónu

Hradecká filharmonie od nového roku vrací částky za zrušené koncerty a s telefonáty přicházejí osobní příběhy jednotlivých návštěvníků. Život bez kultury je hlavně pro abonenty, kteří nevyužívají internet, náročný. Filharmonie ale i v této nejisté době plánuje a připravuje novou…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme