ÚOHS potvrdil platnost pokuty pro město za smlouvu s Atolem

Pokuta ve výši 1,5 milionu korun pro město Hradec Králové za postup při zadávání výstavby nových parkovacích míst je pravomocná. Rozhodl o tom v listopadu předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Postup byl podle Rafaje v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Rozklady zadavatele i koncesionáře předseda ÚOHS zamítl a rozhodnutí v plném rozsahu potvrdil.

Magistrát podepsal se společností Atol a.s. koncesní smlouvu na vybudování, provoz a rozvoj systému parkování na území statutárního města Hradec Králové včetně závazku koncesionáře vybudovat parkovací technologie a nová parkovací místa. Podle ÚOHS v šetřeném případě nejsou naplněny znaky definující koncesi a z toho důvodu se nejedná o koncesi, ale o nadlimitní veřejnou zakázku na stavební práce. Zadavatel, tedy město Hradec Králové, byl tedy povinen tuto veřejnou zakázku zadat v některém ze zadávacích řízení dle zákona o veřejných zakázkách a zveřejnit jak na centrální adrese, tak v Úředním věstníku Evropské unie, což neučinil.
Úřad pak ve svém odůvodnění dále upozorňuje na podmínky smlouvy, které nenesou znaky koncese a fakticky zajišťují Atolu nulové ekonomické riziko. "Základním znakem koncese je však také přenos podstatných rizik z veřejného zadavatele na koncesionáře. Úřad ve svém rozhodnutí konstatoval, že ekonomické riziko v šetřeném případě neexistuje. Z uzavřené smlouvy mezi zadavatelem a společností Atol vyplývá, že zadavatel se zavazuje spoluvytvářet cenové podmínky pro uživatele parkovacích ploch včetně nezbytné cenové regulace parkovného tak, aby byla zajištěna samofinancovatelnost systému. Společnost Atol má na základě smlouvy zajištěnu jak úhradu nákladů a investic vkládaných do systému parkování, tak i přiměřený zisk. Koncesionář má díky smlouvě se zadavatelem zajištěnu exkluzivitu na provozování veškerých parkovacích míst v centru města, až na výjimky označené zákazem stání či zákazem zastavení. Neexistuje tedy relevantní konkurence ani rizika, která by ze zadavatele mohla přejít na koncesionáře," tvrdí UOHS.
Jak uvedl Hradecký deník, magistrát pokutu zaplatí. Zvažuje však další kroky. „Připravujeme žalobu proti rozhodnutí,“ uvedla mluvčí magistrátu Markéta Baldrychová. Jak dodala, město bude jednat i s firmou zajišťující výběrové řízení. Ta se ve smlouvě zavázala k finančnímu řešení takové situace.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme