Štítky: | UHK | Univerzita Hradec Králové |

Univerzita Hradec Králové postaví Na Soutoku další budovu

Vysokoškolský areál Na Soutoku se začne rozrůstat už za rok
Vysokoškolský areál Na Soutoku se začne rozrůstat už za rok

Univerzita Hradec Králové bude stavět třetí pavilón svého vysokoškolského areálu poblíž soutoku Labe a Orlice.

Dokument, který schvaluje stavbu pro Univerzitu Hradec Králové, v minulém týdnu podepsali představitelé ministerstev školství, mládeže a tělovýchovy i financí.

Nová budova bude sloužit Přírodovědecké fakultě UHK a stavět by se mohlo už na jaře příštího roku.

Vysokoškolský areál Na Soutoku nyní tvoří Objekt společné výuky, který se otevřel v roce 1997, a Fakulta informatiky a managementu, která novou budovu otevřela v roce 2008. Třetí pavilón poslouží přírodovědným oborům a usídlí se v něm Přírodovědecká fakulta, která je nejmladší fakultou univerzity. Vznikla v roce 2010. 

O stavbě budovy Přírodovědecké fakulty se už nějaký čas v Hradci Králové hovoří. „Po náročných jednáních o možnosti uhradit stavbu z evropských peněz a po nuceném rozdělení vlastní výstavby na dvě samostatné etapy a následném opětovném skládání do jednoho celku jsem velmi rád, že nám vedení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy vyšlo vstříc a my budeme stavět celou budovu tak, jak byla původně projektována,“ řekl k projektu rektor UHK Josef Hynek.

Celková investice do budovy Přírodovědecké fakulty přesahuje částku 430 milionů korun a Univerzita Hradec Králové se na ní bude podílet nejméně 25 miliony. „Vedení univerzity očekává, že po dokončení nezbytných přípravných kroků vítězná firma zahájí práce počátkem jara roku 2014,“ informoval mluvčí UHK Ondřej Tikovský. 

Nová budova UHK nabídne prostory pro nové výzkumy

Stavba nové budovy potrvá přibližně jeden a půl roku, hned na to naváže vybavování specializovaných laboratoří. „Ty poskytnou zázemí pro několik desítek vědecky zaměřených pracovníků fakulty. Jednou z nových laboratoří bude např. toxikologické pracoviště. Tým jeho specialistů se v něm bude věnovat výzkumu mykotoxinů, které způsobují významné ekonomické ztráty na úrodě a vinou nežádoucích toxických účinků mají významné dopady rovněž na zdraví člověka,“ popsal Tikovský přípravy a novinky na půdě UHK. 

Další pracoviště se v nových laboratořích budou věnovat výzkumu a přípravě léků bránících na příklad rozvoji Alzheimerovy choroby. 

Na některých výzkumech bude Univerzita Hradec Králové spolupracovat se zahraničními partnery ze Spojeného království, Jižní Koreje a USA. „Nová budova Přírodovědecké fakulty spolu se špičkovým vybavením pro vědeckou a výzkumnou práci bude obrovským impulsem pro rozvoj námi pěstovaných disciplín. Předpokládám, že se stane velkým lákadlem a magnetem pro studenty, ale i jejich profesory, kteří zde najdou zázemí odpovídající jednadvacátému století,“ uvedl Josef Hynek, rektor UHK.

Podle něj si tak univerzita může upevnit svoji pozici mezi ostatními českými univerzitami a stejně tak i na evropské úrovni.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Po dvou letech oprav se otevřela budova filozofické fakulty na náměstí Svobody

Významná vzdělávací a výzkumná instituce v Královéhradeckém kraji, Univerzita Hradec Králové (UHK), po dvouleté pauze zpřístupnila zrekonstruovanou budovu filozofické fakulty na náměstí Svobody v Hradci Králové. Opravy vyšly na více jak 200 milionů korun. Na území…
Čtěte více

Dvě stovky studentů hradecké univerzity pomáhají dětem s online výukou

Sami mají distanční výuku, která je pro ně jistým nepohodlím, ale i tak pomáhají. Řeč je o dvou stovkách budoucích učitelů z Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, kteří momentálně pomáhají dětem na základních školách s online výukou, informuje Český rozhlas Hradec…
Čtěte více

Promoce se kvůli pandemii nekonají, na univerzitu nastoupí jen zlomek zahraničních studentů

Na Univerzitu Hradec Králové začnou přijíždět v druhé polovině září jako každý rok zahraniční studenti. Tento semestr jich ale kvůli pandemii koronaviru bude studovat v Hradci Králové zhruba jen desetina, převážně ze zemí Evropské unie. Univerzita zrušila i všechny ceremonie…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme