Úklid města stál vloni třicet milionů, prodražují ho vandalové

Černé skládky prodražují úklid města.
Černé skládky prodražují úklid města. | autor: MorgueFile.com

Úklid ulic, zastávek i likvidace černých skládek. Technické služby předložily radním výsledky své roční práce. Z hradeckých ulic za rok zametli pracovníci technických služeb celkem 1800 tun smetků, lidé spotřebovali 4 miliony sáčků na psí exkrementy. Účet za čistění ulic se vloni vyšplhal na 30 milionů korun, nezanedbatelnou měrou se na částce podílí i náprava škod po vandalech.

„Za loňský rok bylo ve městě zameteno celkem 2662 kilometrů vozovek, odkud zametací stroje odklidily celkem 1337 tun smetků,“ uvedla tisková mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Na chodnících a cyklostezkách se povalovalo „jen“ 510 tun smetků. Technické služby se také starají o čistotu 313 autobusových zastávek. „Dvaadvacet zastávek v centru města bylo uklízeno denně, a to i ručně. Za celý rok se pak součet úklidů zastávek MHD vyšplhal po celém městě na 14 405,“ řekl ředitel technických služeb Jiří Henzl. V rozpočtu úklidu je také péče o 60 dětských hřišť a 9 mlhovišť.

Velké starosti ale technickým službám způsobují nezodpovědní obyvatelé. Jen za loňský rok musely řešit 129 černých skládek, z nichž odvezly více než 13 tun odpadu. „Hradečané přitom mohou využívat bezplatně hned několika sběrných dvorů po městě. Navíc Hradecké služby, společnost s majetkovou účastí města, občanům přistaví dvakrát ročně velkoobjemové kontejnery téměř do všech frekventovanějších lokalit po Hradci Králové. Není tedy žádný důvod tajně a navíc v rozporu se zákonem odpady hyzdit město a okolí,“ řekla náměstkyně primátora, zodpovědná za majetek města, Romana Lišková. Dodala, že na vandalství dopplácí zejména ti, kteří jej nepáchají.

Město poskytuje také sáčky na psí exkrementy zdarma. Ty jsou dostání celkem 461 zásobnících po celém městě. „Je znát, že si i Hradečané začali na používání sáčků na psí exkrementy v poslední době čím dál více zvykat. Možná tak někteří konají pod tlakem našich strážníků, ale většinou jde už zřejmě o přesvědčení jednotlivých majitelů pejsků,“ pochvaluje si trend vedoucí městských strážníků Miroslav Hloušek. Právě městská policie má za úkol dohlížet na majitele psů, aby po zvířatech uklízeli. Celkem vypotřebovali pejskaři bezmála čtyři miliony sáčků. Ty jsou hrazeny z ročního poplatku na psa, který jsou majitelé povini platit. V Hradci Králové je registrováno více než 6900 psů. Podle odhadů městské policie se po městě pohybuje také zhruba tisícovka neregistrovaných psů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Část odpadkových košů v ulicích Hradce bude na tříděný odpad

Hradec Králové chce vyzkoušet třídění přímo do odpadkových košů. S novinkou se začnou setkávat Hradečané například v parcích a na dalších místech města. Z nich se odpadky dosud netřídí a končí na skládce. První koše na třídění jsou v ulici U Labe. Teď je chce město vyzkoušet…
Čtěte více

Hradečáci třídí stále více zodpovědněji. Ve městě se rozšíří síť kontejnerů

Více vytříděného odpadu, který dál putuje k recyklaci, a méně odpadu mířícího na skládky. Hradečákům jde třídění odpadu dobře. Skládkového odpadu, do kterého se spolu se směsným komunálním odpadem řadí i objemný odpad, bylo ve městě vyprodukováno meziročně o téměř 1,6 tuny méně.…
Čtěte více

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme