UHK a UK rozšíří v Hradci své areály

Fakulty hradeckých vysokých škol čeká rušný rok. Dostaly příslib peněz a mohou tak začít stavět nové výukové areály. Okolí hradecké Fakultní nemocnice se tak brzy změní k nepoznání a citelně se zaplní. Své plány zde totiž má jak lékařská fakulta, tak farmacie Univerzity Karlovy, své plány představila i Univerzita Hradec Králové.

Školní rok 2014/15 by už měli začít v nových budovách studenti obou hradeckých fakult Univerzity Karlovy - lékařské a farmaceutické. V září 2014 by se totiž měla otevřít nová univerzitní budova v areálu nemocnice. "Počítám, že na jaře příštího roku budou všechny legislativní a právní věci vyřešeny a začne se skutečně kopat," potvrdil Mladé frontě Dnes děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Miroslav Červinka. Peníze jsou prý už přiklepnuté. Asi 60 miliony přispěje stát, dalších téměř 340 milionů pošle Evropská unie. "Nové prostory rozšíří stávající, které už nevyhovují současným požadavkům na výuku, vědu a výzkum jak svou velikostí, tak ani technickým zázemím," slibuje si v MF Dnes od nového výukového centra děkan Červinka.
Jde však jen o první krok smělého plánu. Postupně by se měl propojit rozsáhlý komplex Fakultní nemocnice s celým univerzitním kampusem. Výzkumné a výukové centrum v dalších letech spolyká celkem přes 2 miliardy korun. Úroveň výuky a výzkumu by se tím ale v |Hradci mnohonásobně zvýšila. "Jednou budovou se hlavní problém, aby celý biomedicínský komplex nemocnice, farmaceutické fakulty, lékařské fakulty a fakulty vojenského zdravotnictví byl na jedné ploše, kterou město pro ten účel léta drží, nevyřeší. Je to však velká akce a v současnosti se asi nedá najít takové množství peněz, aby se vše dalo postavit najednou," popsal Mladé frontě Dnes plány Červinka.
Ke stavebnímu rozmachu se připojí i Univerzita Hradec Králové. Naproti nemocnici začne stavět objekt pro přírodovědeckou fakultu. "Budova nabídne moderně vybavené laboratoře pro biology, fyziky i chemiky k dalšímu rozvoji jejich vědeckého zaměření," řekl MF Dnes kancléř hradecké univerzity Ondřej Tikovský. Studenti se zde budou moci věnovat například molekulární biologii a dalším výzkumům ve spolupráci s Fakultní nemocnicí HK.
Rozvoj Univerzity Hradec Králové podpořila i vláda. "Pokud vše půjde, jak má, stavbu zahájíme na podzim příštího roku," popsal MF Dnes Tikovský s tím, že projekt počítá s náklady téměř 430 milionů korun. Hotovo by mohlo být už v roce 2014.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme