Učitelé stávkují, děti v hradeckých školách si užijí volna

Učitelé ve většině z 18 královéhradeckých základních škol zřizovaných městem se připojí k plánované úterní stávce. Zavřené zůstanou dveře 12 základních škol, ke kterým se ve stávce připojí také zaměstnanci Domu dětí a mládeže a tří mateřských škol při Základních školách Štefánikova, Pražská a ZŠ Jih.

"Podle zákona o kolektivním vyjednávání nenáleží zaměstnancům za dobu stávky mzda ani náhrada mzdy. My bychom byli ochotni stávku učitelů alespoň morálně podpořit, pokud by ovšem školy zajistily dětem náhradní program," vysvětlila vedoucí Odboru školství a volnočasových aktivit dětí a mládeže královéhradeckého magistrátu Ing. Alena Synková. Alternativu však dětem nabídly pouze dvě základní školy. "Nabídli jsme rodičům, že se o jejich děti samozřejmě postaráme, ale nikdo z nich o to neprojevil zájem," sdělila Mgr. Jaroslava Kačerová, ředitelka ZŠ Svobodné dvory. Podobná situace nastala i na Základní škole Jiráskovo náměstí, kam v úterý přijde jen deset dětí. "Pro děti máme připraveno například promítání filmů a také vycházku," vysvětlila ředitelka ZŠ Jiráskovo náměstí Mgr. Marie Dušánková. 
Ředitelé základních škol informovali o plánované stávce v předstihu jak královéhradecký magistrát, tak rodiče dětí. Žáci často přinesli ze školy dopis, kde jsou vysvětleny důvody stávky a podrobnosti, jak bude stávka probíhat. Někteří ředitelé zapsali informace pro rodiče přímo do žákovských knížek dětí.

Název ZŠ

 

 

Družina

 

ZŠ Bezručova, HK

 

stávka

 

stávka

 

ZŠ Habrmanova, HK

 

stávka

 

stávka

 

ZŠ Jiráskovo n., HK

 

stávka

 

stávka

 

ZŠ JIH, HK

 

stávka

 

stávka

 

ZŠ Pražská, HK

 

stávka

 

stávka

 

ZŠ Mandysova, HK

 

stávka

 

stávka

 

ZŠ Milady Horákové, HK

 

stávka

 

stávka

 

ZŠ Nový Hradec, HK

 

běžný provoz

 

běžný provoz

 

ZŠ Masarykova, HK-Plotiště

 

běžný provoz

 

běžný provoz

 

ZŠ HK-Pouchov

 

stávka

 

stávka

 

ZŠ SEVER, HK

 

běžný provoz

 

běžný provoz

 

ZŠ tř. SNP, HK

 

stávka

 

stávka

 

ZŠ, HK-Svobodné Dvory

 

stávka

 

stávka

 

ZŠ Štefánikova, HK

 

stávka

 

stávka

 

ZŠ Štefcova, HK

 

stávka

 

stávka

 

ZŠ Úprkova, HK

 

běžný provoz

 

běžný provoz

 

ZŠ J.Gočára, HK

 

běžný provoz

 

běžný provoz

 

ZŠ, HK - Malšova Lhota

 

běžný provoz

 

běžný provoz

 

DDM HK

 

stávka /11 pracovníků

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mateřská škola, HK, Štefánikova - MŠ Sluníčko

 

stávka

 

 

 

Základní škola a Mateřská škola, HK-Kukleny, Pražská

 

stávka

 

 

 

Základní škola Jih a Mateřská škola, HK, Luční

 

stávka

 

 

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
4.12.2007 07:24
MIREK (neregistrovaný)
Nespokojenost
Vážení učitelé,
nechci tu polemizovat o výši vašich platů v poměru s množstvím odvedené práce nebo hodin strávených v práci, chápu že chcete vyjádřit nějak svoji nespokojenost, ale už nechápu proč tím mají trpět například rodiče, kteří si musí kvůli vaší stávce brát dovolenou pro zajištění hlídání svých dětí. Tím spíš je to horší, když už před začátkem stávky každý z vás ví, že je to o ničem, tak jak pronesl nový ministr školství.
4.12.2007 16:46
Xaver (neregistrovaný)
RE: Mirek
Proč mají trpět rodiče? Aby ti rodiče konečně pochopili, že jako bez peněz není např.kvalitní oblečení, není bez peněz ani pořádné vzdělání.Aby ta stávka bolela.Rodiče nebudou pracovat, budou mít škodu, zaměstnavatelé rodičů budou mít škodu.Teprve tehdy bude mít stávka učitelů smysl, až poškození začnou řvát.
5.12.2007 06:59
MIREK (neregistrovaný)
RE: Mirek
S touto argumentací jsi tzv. šlápl do ho..a, Xavere. Zaměstnavatel to samozřejmě pocítit má, ale proč rodiče prostřednictvím dětí, to opravdu nechápu. Jsou jistě i jiné způsoby protestu. Stávka je až krajní řešení, o kterém v tomto konkrétním případě pochybuji.
5.12.2007 12:52
Xaver (neregistrovaný)
RE: Mirek
Psímu hovnu jsem se ráno naštěstí včas vyhnul.A rodiče by stávku měli pocítit proto, aby začali řvát a požadovali konečně nějakou změnu celého vzdělávacího systému.Jinak jim budou učitelé pro srandu jako jsou dosud.
5.12.2007 16:18
MIREK (neregistrovaný)
RE: Mirek
Tady bohužel nejde o systém školství, ale pouze o příděl peněz na mzdy učitelů. Systém našeho školství je troufám si říci, na dost vysoké úrovni.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme