Účast u zápisu byla v Hradci vysoká

Rovná tisícovka dětí překročila školní práh při pátečních a sobotních zápisech do základních škol zřizovaných městem. Do celkem sedmnácti škol by po započtení odkladů povinné docházky mělo v září nastoupit 881 dětí, které budou rozděleny do bezmála 40 tříd.

Jak uvedla tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková, k zápisům se letos dostavilo historicky nejvíce dětí za posledních deset let. Počty hradeckých dětí, které dovršily věk pro začátek povinné školní docházky, se od roku 2007 stále mírně zvyšuje. Oproti loňsku je nárůst meziročně nejvyšší, a to o 87 dětí. Všechny základní školy ještě před zápisem připravily dny otevřených dveří či podobné akce, jejichž cílem bylo představit rodičům i dětem prostředí a nabídku školy. I městem vydaná publikace pro rodiče budoucích prvňáčku pomohla usnadnit jejich orientaci v nabídce.
Přesto, že rodiče mají možnost zapsat své dítě na jakoukoliv školu, bývá v některých školách poptávka vyšší než kapacita školy a škola musí zájemce odmítat. Každá základní škola však má svou spádovou oblast a rodiče budoucího žáka tak mají jistotu, že jejich prvňáček bude právě do této školy přijat. „Do třiceti dnů by měli rodiče obdržet rozhodnutí o přijetí žáka do základní školy,“ upřesnila vedoucí odboru školství hradeckého magistrátu Alena Synková.
Největší zájem zaznamenala Základní škola SNP,  Bezručova, Štefánikova, M. Horákové, Štefcova a ZŠ Josefa Gočára, kde otevřou  tři  první třídy, na základní škole Jiráskovo náměstí,otevřou rovněž tři první třídy,  přičemž jedna z nich – tzv. oční třída - bude vyhrazena pro  dvanáct dětí s vadami zraku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme