Úbytek cestujících letos sníží počet autobusových spojů v kraji

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Zatímco v roce 2009 najezdily linkové autobusy po Královéhradeckém kraji přes 14 milionů kilometrů, vloni už to bylo bezmála 19 milionů kilometrů.

Rostoucí nabídku autobusových spojů však cestující využívali omezeně a tak krajský úřad počet autobusových linek letos snižuje.

Od roku 2009 přibylo v Královéhradeckém kraji o 30 procent více spojů, ale podle vyjádření z krajského úřadu nemůže tato nabídka růst donekonečna. "Navíc se ukázalo, že lidé autobusy dostatečně nevyužívají. Nyní přizpůsobujeme rozsah veřejné dopravy možnostem kraje i potřebám cestujících. Díky navrženému snížení dopravní obslužnosti kraj ročně ušetří zhruba 10 milionů korun ročně, ale zásadní je samozřejmě vývoj tržeb,“ uvedl náměstek královéhradeckého hejtmana Karel Janeček, který má na starost oblast dopravy. 

Od června by se omezení mělo dotknout především sloučení některých dopoledních, pozdně večerních a víkendových spojů. Měly by se omezit také spoje o prázdninách. O omezeních konkrétních spojů nyní vedení krajské dopravy jedná se všemi starosty. Konkrétní podoba jízdních řádů bude na stole v polovině května. 

Kraj vynaložil vloni na zaplacení prokazatelné ztráty autobusových spojů 300 milionů korun a výdaje na dopravní obslužnost jsou největší položkou krajského rozpočtu. "Přesto veřejnou dopravu využívá stále méně cestujících a kraj hledá moderní a efektivní nástroje, jak nabídku spojů udržet a provozovat. Vedle spoluúčasti obcí, která v jiných krajích dosahuje milionové podpory, to mohou být třeba autobusové linky na zavolání, které fungují pilotně na Rychnovsku," popsal Imrich Dioszegi, tiskový mluvčí za Královéhradecký kraj.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme