Štítky: | Městské lesy |

U rybníku Výskyt bude "memento mori" na loňskou lesní kalamitu

Stav hradeckých lesů po kalamitě v červenci 2012 | Foto: Městské lesy HK
Stav hradeckých lesů po kalamitě v červenci 2012 | Foto: Městské lesy HK

Pomník, který má návštěvníkům a lesníkům z Městských lesů Hradec Králové připomínat nebývale rozsáhlou lesní kalamitu, bude do měsíce stát v blízkosti rybníku Výskyt. 

Větrná smršť, která zasáhla královéhradecké městské lesy vloni v červenci, poškodila na 200 hektarů lesů. Nejvíce byla zasažena oblast v blízkosti rybníku Výskyt. Zde také bude stát žulový kámen s připomínkou větrné smršti, aby Hradečané nezapomněli, jak mocná je příroda a její živly.

Už dnes v místě budoucího pomníku najdeme vyvrácený strom, který svými kořeny ční k nebi jako memento mori. „Důvodem vzniku pomníku je krátká paměť nás i návštěvníků lesů,“ popisuje vznik myšlenky Milan Zerzáň, ředitel Městských lesů Hradec Králové. Nápad na vznik pomníku si ředitel Zerzáň přinesl už před pěti lety z Karlových Varů, kde podobná připomínka na kalamitu v lesích stojí taktéž. 

Do jednoho měsíce se u vyvráceného stromu objeví žulový kámen s vytesaným textem o množství zpracovaného kalamitního dřeva a datem větrné kalamity. Především však má být připravovaný žulový kámen upomínkou na to, co příroda dokáže. „V tomto místě je také vytvořeno odpočívadlo s naučnou cedulí, na které je uvedena charakteristika rychlosti větru, popis naší větrné kalamity a dnešní a historické fotografie větrných kalamit ve zdejších lesích,“ doplnil ředitel Zerzáň. 

Loňská kalamita svým rozsahem předčila doposud největší poškození lesů, ke kterému došlo v roce 1988. Městské lesy se už nyní připravují na rozsáhlou výsadbu nových stromů, společnost na to získala na 15 milionů korun z Evropské unie. 

O kalamitě v Městských lesích Hradec Králové jsme informovali také zde:

Relativně bezpečné lesní cesty jsou už zveřejněny

Městské lesy stále hlásí zákaz vstupu

Noční bouře uzavřela vstup do městských lesů

Foto: Městské lesy HK Foto: Městské lesy HK
Foto: Městské lesy HK Foto: Městské lesy HK
Foto: Městské lesy HK Foto: Městské lesy HK

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme