U Opatovic začala po dlouhých letech příprav stavba D35 do Časů

Tříúrovňová křižovatka u Opatovic nad Labem.
Tříúrovňová křižovatka u Opatovic nad Labem. | autor: ŘSD

V Opatovicích nad Labem po dlouhých letech příprav podle serveru iDNES.cz zahájili stavbu úseku dálnice D35 do Časů za 3,4 miliardy korun. Po dokončení plánovaném na rok 2022 se uleví od hustého provozu řadě obcí, kterými vede stávající tah I/35 z východu Čech na Moravu. Úsek dálnice D35 mezi Hradcem Králové a Mohelnicí je nejdůležitějším, protože nabídne společně s dálnicí D11 severní alternativu přetížené dálnici D1. Zároveň odlehčí Hradci Králové od kamionové dopravy.

Dostavba třetího patra obří opatovické dálniční křižovatky skončila na konci roku 2015 a od té doby byla přes kilometr dlouhá estakáda za více než miliardu korun osiřelá. Další část D35, která na ní nyní naváže, měří 12,6 kilometru a po zprovoznění (spolu s již zahájeným úsekem z Časů do Ostrova) znatelně urychlí cestování v Pardubickém kraji. Pokud vše půjde podle plánu, svezou se první řidiči po nové čtyřproudové komunikaci do čtyř let.

„Je to stavba, která odstartovává nejdůležitější dálniční spojení v České republice,“ řekl pro iDNES.cz náměstek ministra dopravy Tomáš Čočka (video ze zahájení stavby D35 najdete zde).

Dvanáctikilometrový úsek D35 vyjde na 3,4 miliardy korun

Překážek v přípravě bylo dost. Vedle zdlouhavých výkupů pozemků představovalo závažnější komplikaci zrušené výběrové řízení na stavitele. Naopak oproti jiným stavbám prošlo hladce získání stavebního povolení, byť ho Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) rozdělilo na dvě části. Všechny potřebné kroky byly zdárně završeny. Naplno stavět se začne hned, jak se umoudří počasí. Za 12,6 kilometru stát zaplatí 3,389 miliardy korun bez DPH.

Součástí stavby je celkem 24 mostů, jejichž délka činí dohromady 2 090 metrů. Nejdelší z nich představuje více než kilometr dlouhá estakáda přes řeku Labe a její záplavové území. Ta bude stát nedaleko od místa, kde se stavba slavnostně zahajovala.

„Společně se sousedním úsekem mezi Časy a Ostrovem máme aktuálně v realizaci 27 kilometrů dálnice D35, které zprovozníme v jednom roce. Právě část mezi Hradcem Králové a Mohelnicí je tím nejdůležitějším úsekem celé D35, neboť po dokončení bude společně s dálnicí D11 tvořit severní alternativu přetížené D1,“ řekl k zahájení stavby generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Opustit dálnici, nebo na ni najet, budou moci řidiči na dvou mimoúrovňových křižovatkách, které vzniknou u Rokytna a pak také na konci úseku u Časů. Obyvatele obcí ležících blízko D35 ochrání na sedmi místech protihlukové stěny, jejichž souhrnná délka je přes 4,5 kilometru. Stavba dálnice si rovněž vyžádá přeložky silnic nižších tříd.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Budoucí úsek dálnice D35 z Plotišť už má stavební povolení

Úsek dálnice D35 z hradecké místní části Plotiště nad Labem do Sadové získal stavební povolení. Stavět by se mělo začít už příští rok, auta by se po úseku měla poprvé projet v roce 2027. O udělení stavebního povolení informovalo Ministerstvo dopravy na své úřední desce, vyhláška…
Čtěte více

Hluk z dálnice u Plačic se bude měřit znovu

Na podzim se bude znovu měřit hluk z dálnice D11 v blízkosti místní části Plačice na západním okraji Hradce Králové. Radnice chce jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) o doplnění protihlukových opatření, která by měla obyvatele této místní části chránit před hlukem z…
Čtěte více

Budoucí trasu dálnice D35 od Hradce do Sadové budou zkoumat archeologové

Archeologický výzkum na trase budoucí dálnice D35 v úseku z Hradce Králové do Sadové začne nejspíš už v září. Trasa prochází územím památkové zóny Bojiště bitvy u Hradce Králové, dají se tedy očekávat četné nálezy. Ředitelství silnic a dálnic uzavřelo smlouvu na zpracování…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme