U nemocnice začíná stavba nové společné budovy farmaceutické a lékařské fakulty Univerzity Karlovy

Vizualizace nového kampusu.
Vizualizace nového kampusu. | autor: UK

Začala plánovaná dostavba nové společné budovy farmaceutické a lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Před několika dny si generální dodvatel stavby převzal staveniště. Stavba bude rozsáhlá, čítá 18 550 m2 výukových a výzkumných prostor v lokalitě u fakultní nemocnice v Hradci Králové o celkovém nákladu více než 5 miliard korun. Zhruba 4 miliardy korun pokryjí evropské dotace a zbývající jednu milardu pak doplatí Univerzita Karlova. Dokončení výstavby je plánováno na rok 2026.

Stavbu navrhlo známé architektonické studio Boogle Architects, které se již podílelo například na výstavbě laserového centra ELI v Dolních Břežanech. Realizuje ji konsorcium stavebních firem BAK a Syner a měla by být dokončena v polovině roku 2026. Zcela zásadně se díky tomu zlepší podmínky pro studenty a vědecké pracovníky v oboru farmacie a medicíny, v Hradci vznikne jedinečné výzkumné pracoviště propojené i s blízkou nemocnicí. Stavba je přínosná nejen pro studenty a vědu, ale pro rozvoj lokality Mileta a celého Hradce Králové.

Společný projekt Lékařské fakulty a Farmaceutické fakulty v Hradci Králové Univerzity Karlovy s názvem „Vzdělávací a výzkumné centrum MEPHARED Univerzity Karlovy v Hradci Králové“ vznikl na základě rozhodnutím UK řešit tíživou prostorovou situaci a nevyhovující zázemí řady fakult UK.

Dlouhodobým cílem Lékařské fakulty i Farmaceutické fakulty vytvořit organizačně i prostorově funkční propojení pracovišť obou fakult mezi sebou se současným napojením na prostory Fakultní nemocnice Hradec Králové v jedné lokalitě. Tím získat prostředí pro kvalitnější výuku, vědu a výzkum a s tím související propojení teorie s praxí.

Prvním stavebně-investičním krokem k zatraktivnění a zkvalitnění výukové a výzkumné činnosti fakult byla výstavba Výukového centra Lékařské fakulty HK v areálu nemocnice otevřené v roce 2005. Druhým významným krokem pak výstavba první budovy budoucího kampusu s názvem Mephared 1 otevřené v roce 2015. Mephared 1 byl od samého počátku deklarován jako pouze 1. fáze budování Vzdělávacího a výzkumného centra Mephared Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Má-li Univerzita Karlova přispět prostřednictvím svých dvou fakult ke zvýšení počtu kvalifikovaných pracovníků jak pro všechny druhy zdravotní péče, tak pro výzkum a vývoj v oblasti lékařství, farmacie a dalších biomedicínských věd, je nezbytné dostavět Vzdělávací a výzkumné centrum MEPHARED Univerzity Karlovy v Hradci Králové pro cca 3 600 studentů Lékařské a Farmaceutické fakulty (Mephared 2).

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stavba nového pavilonu infekční kliniky bude stát 900 milionů

Hradecká fakultní nemocnice plánuje na podzim letošního roku vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby nového Pavilonu kliniky infekčních nemocí a kožní kliniky, která by měla stát kolem 900 milionů korun. Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na jarní měsíce roku…
Čtěte více

Hradecká záchytka stále funguje omezeně, chybí lékař

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové už přes rok funguje v omezeném režimu. Je přitom spádová pro celý Královéhradecký kraj. Dříve fungovala 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Teď je nonstop otevřená jen o víkendu a o svátcích. Ve všední dny přijímá pacienty pouze v čase…
Čtěte více

Smysl pro tumor, seriál se v hradecké nemocnici natáčel hlavně o víkendech

Seriál Smysl pro tumor, který po osm nedělních večerů, vysílala Česká televize, upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Televizní štáb záběry z lékařského prostředí natáčel předminulý rok na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme