U lesního hřbitova už roste parkoviště

Výstavba kapacitního parkoviště u malšovického lesního hřbitova se konečně rozběhla. Práce se odkládaly několik let. Proti se stavěla občanská sdružení, kterým se nelíbil zábor půdy a varovala před poškozením životního prostředí. Podle města naopak parkoviště přírodě pomůže.

Situace v okolí lesního hřbitova byla podle radnice už řadu let neudržitelná. Nedostatek parkovacích míst způsoboval, že auta stála kdekoli to bylo možné a poškozovala lesní půdu. Na nové parkoviště se má vejít téměř 100 aut. Hotové bude na podzim. Město zde počítá s investicí kolem 15 milionů korun.
Už loni na podzim přitom hradecký primátor Otakar Divíšek varoval, že další zpoždění výstavby bude znamenat její zdražení, možná až o 20 procent. Původně byl rozpočet o milion nižší. Občanské sdružení Kruh však i přesto s novou plochou pro devadesát aut, motocykly a dva autobusy nesouhlasí. Podle něj zde nebudou parkovat návštěvníci hřbitova, ale lidé z okolí, návštěvníci psího útulku nebo lidé mířící do okolních lesů. Stížnosti ale radnice odmítla a na začátku roku jí dal za pravdu i krajský úřad.
Primátor Divíšek věří, že teď už budování parkoviště nic nezastaví: „Vypadá to, že po obrovských peripetiích a několika odvoláních by se to letos konečně mohlo povést. Vždyť pozemek je připravený už dva a půl roku,“ přiznal Hradeckému deníku.
Pozemek už v těchto dnech připravuje těžká technika. „Není to jen o asfaltu, který by se položil na hlínu. To by z něj po zimě nic nezbylo. Půl metru zeminy se musí odtěžit a nahradit kameninou a konstrukčními vrstvami, které se uválcují,“ popsal Deníku další práce vedoucí investičního odboru města Valentýn Avramov.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
14.6.2010 18:35
Xaver (neregistrovaný)
To musí být zvláštní lidé, co se sdružují v "Kruhu". Nenávistní nepřejícníci nejspíš...:-))
14.6.2010 22:03
pppqqq (neregistrovaný)
Jistě, nepřátelé automobilismu a asfaltování krajiny tvoří tu největší spodinu společnosti šířící nebezpečnou zpátečnickou a rozvratnickou ideologii.
15.6.2010 11:02
Faultfinfer (neregistrovaný)
Výstavba parkoviště jistě prospěje, to na úvod. Otázkou je, zda je nutné, aby to parkoviště bylo tak ohromné, uvádí se pro cca 100 aut a autobusy. Můj osobní názor je, že by bohatě stačilo parkoviště poloviční. Už jsem i slyšel v cyklobaru, jak se místní, kteří buď chataří nebo bydlí u Hradečnice, nadávají na tuto stavbu, že tam každý bruslař, houbař a já nevím kdo ještě, bude jezdit autem.
16.6.2010 16:58
Xaver (neregistrovaný)
To je opravdu příšerná troufalost zajet na kraj lesa autem.
16.6.2010 17:01
Trin (neregistrovaný)
Což takhle vybetonovat lesní cesty, aby měli bruslaři kde jezdit, když nyní budou kde parkovat? :) Nevim no, zda zrovna v tomto místě je takto velké parkoviště opravdu nutné, klidně by stačilo menší. Asi je pro plánovaný obchodní dům, který zde bude následovat :). Mohlo být parkování např. rozšířením Hradečnice do stran tak, aby se nezakusovalo tolik do lesa.
17.6.2010 13:21
ridic007 (neregistrovaný)
Jen ať udělají pořádnou plochu pro hodně aut. Bude tam totiž ATOL vybírat parkovné.
17.6.2010 15:17
Xaver (neregistrovaný)
No vida, to si nikdo neuvědomil. Odtamtud se Atol rozšíří do celých Malšovic, přeskočí Brněnskou a vlítne na MP. A pak se začne vybírat parkovné i ze souktomých garáží...:-))
18.6.2010 15:51
ET (neregistrovaný)
Nechápu, proč je v tom takový problém. Takhle se tam jen auta hromadí a kdyby na Lesní cestu měla vjet sanita, tak by si nejspíš někdy užila přes ty auta.
Sice je to plánované parkoviště opravdu až moc velké, ale více bych uvítala, kdyby tam přišly stojany na kolo. Někteří bruslaři jako já totiž přijedou na kole a jsou nuceni ho zamknout kolem stromu. Nedělala bych to, kdyby tam byl stojan. Jenže to je asi problém.

A když to lidem z Kruhu vadí, tak jim asi tedy nevadí, že návštěvníci lesů a bruslaři parkují, kde se dá a někdy je to vážně hrůza.
12.7.2010 13:55
Mgr. Tomáš Kopecký (neregistrovaný)
Nevím, ale šušká se, že mocní tohoto města už plánují zástavbu bytovými domy za TJ Jezdec směrem k lesnímu hřbitovu? Faktem je, že se již začíná posuzovat možnost vystavět sídliště za TJ Jezdec v areálu bývalého Interlovu a to je fakt! Vlastnické vztahy místa lze dohledat až na Seyschely, dál jaksi náš obchodní rejstřík nedohlédne :-(. Také proto je snaha odvodnit příslušnou část Plachty (louky za TJ Jezdec!). Opravdu si myslíte, že parkoviště je pro návštěvníky pietního místa, nebo zase jde o další šméčko mocných? Čas ukáže? Ale volby se blíží :-)
28.10.2010 11:42
LadP1  (Nováček)
je to daleko lepší než parkovat mezi stromy ale dnes sem tam byl porvé a hruza archytekta nakopat do ........

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme