Štítky: | Městské lesy | Hřbitov | Hřiště |

U lesního hřbitova se už buduje nová odpočinková zóna i s hřištěm

Ilustrační foto | Foto: Městské lesy HK
Ilustrační foto | Foto: Městské lesy HK

Před několika dny začaly práce na stavbě rytířského hradiště, které bude stát nedaleko Lesního hřbitova. Nové dětské hřiště v podobě zmíněného rytířského hradiště v Malšovicích budují Městské lesy Hradec Králové. 

Na uměle vytvořené vyvýšenině bychom už brzy mohli najít novou odpočinkovou zónu s rytířským hradištěm, kde si rodiče mohou opočinout a jejich děti zažít dobrodružné hry. Základ odpočinkové zóny a dětského hřiště by měl být hotov na podzim tohoto roku, cena se bude pohybovat kolem 3,5 milionu korun. 

Nové dětské hřiště a odpočinková zóna vznikají na vyvýšenině, kterou lesníci pro tento účel zhotovili už při stavbě rybníku Češík. V hradišti ohraničeném dřevěnými kůly budou na nejen malé návštěvníky čekat dřevěné sochy v podobě rytířů. Najdeme zde ale i amfiteátr, pískoviště, bludiště, umělou jeskyně či roztodivná skákadla.

V zóně budou samozřejmě k dispozici také lavičky k posezení, ze kterých se návštěvníci mohou kochat výhledem do okolní zeleně. „Věříme, že do října bude dokončen skelet hradiště a věže, dovybavení dětskými herními prvky přijde na řadu později. Buď ještě na podzim, nebo hned na jaře, bude záležet na počasí,“ uvedl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Náklady na výstavbu hradiště včetně vybavení herními prvky se mají bez daně z přidané hodnoty pohybovat kolem 3,5 milionu korun.

V okolí posléze vyrostou další atrakce, třeba lanové centrum 

Další atrakce by mohly následně vyrůst v okolí hradiště, ovšem už v režii soukromých investorů, kteří o umístění svých aktivit v tomto prostoru uvažují. "Veřejnost by se tak v této lokalitě mohla časem dočkat například lanového centra, posilovací stezky, občerstvení a podobně. Zájemci už se lesníkům ozývají," informoval Martin Černý z tiskového oddělení Magistrátu města Hradec Králové

Okolí lesního hřbitova je pro umístění podobných záměrů ideální, alespoň tak to uvádí radnice města Hradec Králové. "Je totiž jedním ze tří míst v novohradeckých lesích, kde se soustřeďuje větší množství cyklistů, bruslařů i pěších návštěvníků využívajících příměstské lesy k rekreaci," uvádí Martin Černý. Dalšími takovými body jsou na příklad rybník Výskyt či Mazurova chalupa.

O plánované výstavbě hřiště nedaleko lesního hřbitova jsme informovali také v článku Za hřbitovem vyroste rytířské hradiště.

Ilustrační foto | Foto: Městské lesy HK Ilustrační foto | Foto: Městské lesy HK

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejhůře hodnocený příspěvěk ▼
6.8.2013 22:01
martin (neregistrovaný)
Absolutně s takovýmito akcemi nesouhlasím. Dle mého názoru lesy mají zůstat lesy a ne je přebudovávat na nějaký městský park nebo spíše na lunapark. Ničit to původní i lesní klid a atmosféru šlo lidem vždycky dobře a rychle, ale ještě jsem neviděl, že by někdo dovedl dát věci zpět jak byly. Za chvíli to tam bude stejné jako ve městě. Samý asfalt, zábradlí, griloviště, směrovky, dopravní značky, občerstvení, servisy, reklamy. A to vše pod heslem, že je to "pro lidi". Do takových lesů se mi jezdit nechce, klid a ticho už tam nenajdu. A až se takto naplní lesy, (jestli se tomu co z toho vzejde, bude ještě tak moci říkat), kam to půjde dál? To musíme naši zblázněnou dobu a nesmyslný styl života cpát naprosto všude? Co vám ty lesy udělaly? Děkuji nechci. zobrazit | souhlasím (+0) | nesouhlasím (-2)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
6.8.2013 22:01
martin (neregistrovaný)
Absolutně s takovýmito akcemi nesouhlasím. Dle mého názoru lesy mají zůstat lesy a ne je přebudovávat na nějaký městský park nebo spíše na lunapark. Ničit to původní i lesní klid a atmosféru šlo lidem vždycky dobře a rychle, ale ještě jsem neviděl, že by někdo dovedl dát věci zpět jak byly. Za chvíli to tam bude stejné jako ve městě. Samý asfalt, zábradlí, griloviště, směrovky, dopravní značky, občerstvení, servisy, reklamy. A to vše pod heslem, že je to "pro lidi". Do takových lesů se mi jezdit nechce, klid a ticho už tam nenajdu. A až se takto naplní lesy, (jestli se tomu co z toho vzejde, bude ještě tak moci říkat), kam to půjde dál? To musíme naši zblázněnou dobu a nesmyslný styl života cpát naprosto všude? Co vám ty lesy udělaly? Děkuji nechci.
6.8.2013 22:24
faultfinfer  (Nováček)
Velký nesouhlas s Martinem
Naopak tyto počiny městských lesů velice vítám. Je úplně úžasné, jak se dá skloubit lesní hospodářství a odpočinková, ale i sportovní zóna pro město. Jen tak dál, ještě dobudoval asfaltové in-line cesty, které jsou v plánu a bude to skvělé. Les má být pro lidi a ne nějaká rezervace.
7.8.2013 10:42
Freddy  (Nováček +20)
RE:
myslím, že lesy jsou tak velké, že 3 metry široká asfaltka je kapkou v moři. Kdo chce ticho a klid, tak 200m od mazurových chalup uvnitř lesa už neuslyší nic.
Souhlasím s tím, aby se to takchle dělalo. Samozřejmě je nutné mít soudnost, ale zatím to podle mě má k nesoudnosti ještě hodně daleko.
7.8.2013 12:10
mk (neregistrovaný)
Psal jsem před půl rokem...
Před časem jsem známým psal k fotkám rozježděného terénu na Plachtě:

Ochrana přírody v Hradci II (13. dubna 2013)
400 metrů od posledních městských domů: Dřív tu byla příroda, pak vojáci, po nich bordel, ve kterém se uchytily vzácné druhy. Vojáci odešli, příroda se dávala dohromady a vzácné druhy ubývaly. Zato přibývalo lidí z blízkého sídliště, kteří sem chodili s dětmi, kočáry, na kolech. Pak přišli ekologové s tanky a začali zase pro ty vzácné druhy dělat bordel. A lidi ze sídliště chodí do hypermarketů nebo jezdí do lesa autem 3 km oklikou. Ovšem kousek od parkoviště uprostřed lesa pro ně bude připraveno paintballové hřiště a dětské hřiště za dva miliony. Logika 21. století...
7.8.2013 12:16
mk (neregistrovaný)
RE: Psal jsem před půl rokem...
Upozorňuji, že na in-linech jezdím po stezkách velmi rád, po cestách na kole také, do lesa se chodím a běhám rekreovat neustále, stromů jsem v životě zasadil nepočítaně, nejsem tedy žádný jednostranný fanatik. Ovšem tohle mi už připomíná lunapark, který s rekreačním využitím lesa nemá moc společného. Zvlášť když před časem nebylo možné ani dočasně vylepit plakátek na telegrafní sloup u Hradečnice, protože prý les není lunapark :-)

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Pouchovský vojenský hřbitov bude mít nové budky. A nejen pro ptáky

Historie vojenského hřbitova na Pouchově sahá do roku 1810, kdy byl založen, od té doby sloužil pevnosti a hradecké vojenské posádce. Spočinuly tady ostatky vojáků z prusko-rakouské války roku 1866, z první a druhé světové války i velitelů pevnosti, letců a dalších. Hřbitov má…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme