U Hradce vyrostou dvě nové rozhledny

Dvě nové vyhlídkově věže by mohly možná už brzy vzniknout v těsném sousedství Hradce Králové. První se již začala stavět u Vysoké nad Labem, druhá by mohla stát v lesích nedaleko Hradce Králové. Informuje o tom Hradecký deník.

S výstavbou rozhledny u Vysoké nad Labem se započalo již v loňském roce. Obec vybudovala základy na nedalekém kopci Milíř. Stavba však byla podle starosty obce Jiřího Horáka pozastavena, protože nedopadlo její financování. "Původně měla rozhledna stát do konce června, ale hledáme peníze na výstavbu, protože nám nedopadla dotace. Každopádně bychom projekt chtěli dotáhnout do úspěšného konce,“ cituje Horáka Hradecký deník s tím, že náklady na rozhlednu jsou odhadovány na cca 3 miliony korun. Projekt počítá s tím, že by rozhledna měla být postavena ze dřeva s kovovými prvky. Šestiboký ochoz by měl být ve výšce 25 metrů.
Druhá vyhlídková věž by se měla nacházet na zatím blíže neurčeném místě v hradeckých lesích a postavit by ji chtěla společnost Městské lesy Hradec Králové. Jednou ze zvažovaných lokalit je vrch Černá strán. Zatímco rozhledna u Vysoké má již konkrétní podobu, druhý projekt je zatím spíše ve stádiu úvah. "„Vše ještě budeme projednávat v představenstvu. Pokud se to podaří, stavba rozhledny by mohla být realizována do tří až čtyř let. Lokalita Černá stráň je přírodní památkou. Jedná se o kopec vysoký zhruba 275 metrů. Stromy jsou tam vysoké přibližně pětadvacet metrů, rozhledna by proto měla měřit třicet metrů. Cesta k rozhledně by měla být vyznačena od Mazurovy chalupy,“ řekl Hradeckému deníku ředitel společnosti Milan Zerzán.
Obě nové rozhledny by měly sloužit jako turistické lákadlo pro návštěvníky Hradce Králové. Ti si mohou v současné chvíli město prohlédnout z ptačí perspektivy pouze z ochozu Bílé věže a nebo mohou navštivit rozhlednu v areálu bojiště války 1866 na Chlumu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme