Štítky: | UHK |

U Hradce Králové se našel neobvyklý pravěký rondel, říká se mu „hradecký Stonehenge“

Průzkum u Plotišť odhalil unikátní pravěký rondel | Foto: UHK
Průzkum u Plotišť odhalil unikátní pravěký rondel | Foto: UHK

Další unikátní objev z oblasti archeologie se podařil vědcům a studentům z královéhradecké univerzity. Pomocí leteckých snímků objevili u Plotišť nad Labem nedaleko Hradce Králové stopy po pravěkém monumentálním rondelu, který měl pravděpodobně náboženský a komunitní význam. Kromě samotného rondelu, který je nyní považován za český ekvivalent k anglickému Stonehenge, nachází vědci v místech průzkumu také jedinečné a nebývale zachovalé předměty.

Jak takový archeologický průzkum probíhá, co se u Plotišť našlo, kde by ještě vědci mohli v Hradci anebo jeho okolí bádat a kde nálezy skončí? Na to jsme se ptali docenta Jaroslava Kovárníka z Katedry archeologie Univerzity Hradec Králové.

Monumentální stavba, kterou před nedávnem objevili vědci z královéhradecké univerzity u Plotišť nad Labem, se skládá ze tří kruhových příkopů. Hluboké jsou od dvou do čtyř metrů a jejich průměr je kolem 117 metrů. Čtveřice vstupů do rondelu je situována ve směru světových stran a jeho stáří odborníci odhadují podle radiokarbonových dat na 4 800 až 4 600 let před naším letopočtem.

Jak si tipujete lokality, kde se bude bádat?

Jaroslav Kovárník: Velmi nám pomáhá letecký archeologický průzkum. Z pohledu z „ptačí perspektivy“ máme možnost pozorovat nejen jedno sídliště nebo pohřebiště, ale i více lokalit najednou včetně jejich umístění v okolním přírodním prostředí.

Sledujeme tak aktivity našich prapředků jak na jedné lokalitě, tak ve větším celku.

Proč se zkoumá oblast právě v Plotištích?

Jaroslav Kovárník: Rondel tvořený třemi soustřednými příkopy o vnějším průměru asi 117 m přerušenými v místech severovýchodního, jihovýchodního, jihozápadního a severozápadního vstupu do vnitřního kruhového areálu patří v rámci České republiky k jedněm z největších.

Výsledky měření upřesnily, že příkopy mohou být spojené v místech astronomicky orientovaných vstupů. To je velmi zajímavý jev, s nímž jsme se setkali v tzv. rondelové archeologii. Je to jeden z podstatných důvodů, proč jsme zahájili archeologický výzkum rondelu kultury s vypíchanou keramikou právě v Plotištích nad Labem. Další z důvodů je ten, že naši studenti, kteří zde uskutečňují tolik potřebnou výuku terénní archeologické praxe, mají do Plotišť n/L velmi dobré spojení. V neposlední řadě musíme zdůraznit, že jsme našli velké pochopení také u vlastníků pozemku, kteří nám jej velmi vstřícně poskytují k uskutečnění výzkumu.

Vypadá to, že se v blízkosti Hradce Králové našlo něco opravdu významného - co to je?

Jaroslav Kovárník: Nejvýznamnější nález je již samotný trojitý rondel kultury s vypíchanou keramikou.

Navíc jsme zde ověřili naše dřívější zjištění, že okolo velkých kruhových příkopů, tzv. rondelů, byla navršena tělesa valů, což nebylo do té doby známo. Došlo tím k znásobenému vyčlenění popsaného vnitřního kruhového, a předpokládáme nějakým způsobem „posvátného“, areálu příkopy a také valy od okolního „světského“ území.

Jaký význam pro tehdejší společenství měl nalezený rondel?

Jaroslav Kovárník: Domníváme se, že samotný rondel byl shromažďovacím místem, kde naši předkové mohli setkávat a projednávat například důležité záležitosti ze života jejich komunit, a to rovněž i obyvatel z okolních osad, kde rondely nebyly.

Nevylučujeme také jejich poslání jako míst uskutečňování náboženských praktik, které asi souvisely s nejdůležitějším kultem neolitických zemědělců spojeného s rituály úrodnosti a plodnosti.

Jaký nejzajímavější předmět jste zatím v Plotištích nalezli? K čemu sloužil?

Jaroslav Kovárník: Pozoruhodných nálezů z archeologického výzkumu u Plotišť je samozřejmě více. Všech si velmi ceníme. Naši pozornost nepochybně upoutává téměř celý keramický pohárek s vypíchanou výzdobou.

Jaké další lokality v Hradci Králové, případně na Hradecku, máte ještě v plánu zkoumat?

Jaroslav Kovárník: V průběhu letecké archeologické prospekce jsme objevili na pravé terase Labe ještě další kruhové příkopy. Jde o rondel opět se třemi spojenými příkopy o vnějším průměru kolem 93 m u Semonic nedaleko Jaroměře, dále o dvojitý rondel se spojenými příkopy o vnějším průměru asi 105 m u Lochenic při katastrálních hranicích s Předměřicemi nad Labem a o velký jednoduchý kruh s průměrem až 160 m v katastru obce Chlum.

Kde vaše nálezy skončí? Mohou si je čtenáři někde prohlédnout?

Jaroslav Kovárník: Archeologické nálezy nejprve ošetříme v naší laboratoři. Poté je odborně vyhodnotíme včetně uveřejnění výsledků v archeologické literatuře i v rámci konferencí. Archeologické nálezy předáme po zpracování do sbírkového fondu Muzea východních Čech, kde budou zajisté veřejnosti prezentovány.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Promoce se kvůli pandemii nekonají, na univerzitu nastoupí jen zlomek zahraničních studentů

Na Univerzitu Hradec Králové začnou přijíždět v druhé polovině září jako každý rok zahraniční studenti. Tento semestr jich ale kvůli pandemii koronaviru bude studovat v Hradci Králové zhruba jen desetina, převážně ze zemí Evropské unie. Univerzita zrušila i všechny ceremonie…
Čtěte více

Tým z hradecké univerzity tiskne na 3D tiskárně robota, soutěží o 10 milionů dolarů

Tým z Univerzity Hradec Králové soutěží jako jediný z Česka o 10 milionů amerických dolarů s prototypem robota, pracovně pojmenovaného FIM Bot. V prosinci 2019 se tým z Fakulty informatiky a managementu (FIM) kvalifikoval mezi 77 nejlepších týmů z 19 zemí světa.
Čtěte více

Revoluční zeď z krabic na Ulrichově náměstí rozmočil déšť, dobrovolníci postaví novou

Symbolická zeď k výročí listopadové revoluce 1989 v Hradci Králové se po včerejším dešti zhroutila. Krabice, které vysokoškoláci navršili na Ulrichově náměstí, pořadatelé nechají odvézt, informuje server iDNES.cz. Zeď, podobná té z prosince 1989, by měla být součástí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme