U hlavního nádraží vyroste parkovací dům pro kola

Již letos v létě by měl v Hradci Králové vyrůst parkovací dům pro kola. Cyklisté budou moci svoje jízdní kolo uložit do speciální věže na Riegrově náměstí poblíž hlavního vlakového nádraží. Jak informoval Hradecký deník, stavět by se mělo již na přelomu května a června.

Původně měl parkovací dům pro bicykly stát u obchodního centra Futurum, pilotní projekt však najde nejdříve uplatnění poblíž nádraží. Právě jeho okolí je zejména v letních měsících v obležení jízdních kol. Parkovací modul je ocelová konstrukce ve tvaru osmiúhelníku se skleněnou výplní a vejde se do něj 116 jízdních kol. Objekt musí ladit s okolím, takže na něm stavitelé provedou drobné změny, aby vypadal kulatě. „Oproti původním plánům k modulu přibudou trubky, na které se zavěsí plachty s motivem Hradce Králové. Vylepšením budou také bodová světla, která vytvoří dojem, že se válec točí,“ řekl Hradeckému deníku Rudolf Bernart, který s myšlenkou výstavby parkovacích věží pro jízdní kola do Hradce Králové přišel.
Cena za odložení kola by podle Bernarta neměla být vysoká. Již dříve uvedl, že by se mohla pohybovat od 5 Kč za jednorázové zaparkování až po 20 Kč při dlouhodobějším odložení kola. Vedení města mimo jiné uvažuje, že by bylo možné platit i prostřednictvím městké karty. "Chtěli bychom, aby celý systém podpořil ještě větší rozvoj cyklistiky v Hradci Králové a lidé se nemuseli bát, že jim kolo někdo ukradne," doplnil Bernart. Celý objekt bude fungovat na principu výtahového systému s čipovým snímačem a platebním terminálem. Díky čipu bude mít každé kolo přiřazeno vlastní jedinečnou pozici pro příjem i výdej. V průběhu umístění v parkovacím systému bude kolo navíc pojištěno.
Náklady na vybudování jednoho parkoviště pro kola jsou odhadovány na 7,5 milionu korun, náklady na provoz však budou minimální. Systém je plně automatizovaný a nepotřebuje lidskou obsluhu. Provozní náklady tak bude činit fakticky jen spotřeba elektřiny, která bude v řádech jednotek tisíců korun měsíčně.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme