Tylovo gymnázium čeká kompletní rekonstrukce

Gymnázium Josefa Kajetána Tyla v Hradci Králové má projít celkovou rekonstrukcí. Nutnost oprav cítí nejen vedení školy, ale i její zřizovatel Královéhradecký kraj. Termín prací ale zatím stanoven nebyl. Rozhodnou dotace.

Historická budova by se rozsáhlé rekonstrukce měla dočkat v příštích letech. Bude se přitom jednat o první větší zásah do budovy, která je už desítky let na seznamu chráněných kulturních památek díky své architektonické jedinečnosti. Škola byla projektována jako součást školského komplexu už v roce 1924 Josefem Gočárem.
Náklady na modernizaci budovy gymnázia odhaduje Královéhradecký kraj na 100 milionů korun. Prostředky by měly z velké části plynout z evropských dotací. Jejich získání tak bude pro termín rekonstrukce rozhodující. „Královéhradecký kraj se bude podílet na rekonstrukci částkou 40 milionů korun, začne připravovat žádost o dotaci z fondů Evropské unie. Objekt školy je dlouhá léta na seznamu chráněných kulturních památek a pravidelně se objevuje na většině propagačních materiálů města i regionu. Budova ale po dobu své existence neprošla žádnou zásadní rekonstrukcí, což ji na jedné straně zanechalo architektonicky velmi čistou, ale celý areál již jeví četné známky opotřebení,“ řekl Hradeckému deníku krajský radní pro školství Jiří Nosek.
Práce se mají dotknout celé budovy, včetně inženýrských sítí a oken, zahrnovat budou i sanační zásahy. Své si k rekonstrukci řeknou i památkáři, kteří by rádi viděli odstranění některých necitlivých zásahů a úprav z předchozích let.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme