Trolejbusy se vracejí na Dukelskou, bude platit nový jízdní řád MHD

Jízdní řády se mění od soboty 31. srpna
Jízdní řády se mění od soboty 31. srpna

Od konce prázdnin bude MHD Hradec Králové jezdit podle nového jízdního řádu. S datem 31. srpna 2013 (sobota) se vrací trolejbusová doprava do ulic Dukelská a S. K. Neumanna a ve stejném termínu se úprav dočkají i další linky. Ke změnám se přistoupilo především pro velkou kritiku veřejnosti, kterou vyvolaly poslední sporné a spořivé úpravy v jízdních řádech či zrušení spoje linky č. 28. Město jedná s Dopravním podnikem města Hradec Králové také o možném navýšení finanční podpory pro MHD ze svého rozpočtu, v této době se o zvýšení jízdného nejedná, prozatím. 

Ve stejném termínu (od 31. srpna) se úprav dočkají také autobusové linky, jichž se od poloviny července dotklo zavedení úsporného systému. Více o tomto tématu najdete v článku Změny v MHD přináší úpravu trasy na pěti linkách, linka č. 28 se zruší.

Dopravní podnik, jak slíbil, sledoval fungování tohoto systému, stejně tak i ohlasy cestujících a jednal s komisemi místních samospráv. Souhrn poznatků z provozu spolu s opodstatněnými připomínkami se podle vyjádření z dopravního podniku promítnul do nového jízdního řádu. "Dojde tím sice ke snížení předpokládaných úspor v nákladech na provoz, ale jedná se o dodatečné kompenzaci z městského rozpočtu," uvedl dopravní podnik v tiskové zprávě.   

Trolejbusy 1, 3 a 7 se vracejí na Dukelskou a S. K. Neumanna

S novým jízdním řádem se vracejí trolejbusové linky 1, 3 a 7 na svou původní trasu po rekonstrukci ulic Dukelské a S. K. Neumanna, kde už je pro jejich provoz připraveno potřebné trakční vedení. 

Linky 11 a 17 pojedou opět proti sobě, budou ale redukovány

Svinarští od počátku požadovali zokruhování dvou linek 11 a 17, které tuto městskou část obsluhují. Po jednání s vedením dopravního podniku je místní samospráva spokojená s výsledkem. „Za občany Svinar a Malšovy Lhoty jsme s panem Nádvorníkem požadovali protažení alespoň jedné z linek na třídu Karla IV. Jestli se toto podaří, pak budou obyvatelé obou městských částí opravdu spokojeni,“ vysvětlila předsedkyně svinarské komise místní samosprávy Alena Hamplová.

Také komise místní samosprávy Malšova Lhota projednala navrhované trasy a jízdní řád linek 11 a 17. „Tyto úpravy akceptují požadavky a náměty předložené naší komisí jak písemně tak osobně na jednání s vedením Dopravního podniku,“ uvedl za komisi její předseda Richard Nádvorník a dodal, že nové trasy a jízdní řády odpovídají potřebám občanů Malšovy Lhoty více než předchozí úpravy.

Změny na lince číslo 5

Změny se dotkly i Slatiny a tamního spoje číslo 5. Tam je situace komplikovanější kvůli druhé etapě rekonstrukce, kterou na hlavní dopravní tepně Slatiny – Kladské ulici - provádí až do druhé půlky října Královéhradecký kraj a město se musí s dočasnými potížemi sžít.

Autobusové spoje linky č. 5 proto teď jezdí vynucenou objížďkou přes Piletice a nárůst délky této trasy si vyžádalo její ukončení na zastávce Slezské Předměstí – Cihelna. „Nad podobou MHD v této části města po skončení výluky se občané Slatiny sešli 13. srpna na veřejné schůzi. Výsledné stanovisko jsme pak předali jak vedení dopravního podniku, tak i vedení města,“ informoval předseda slatinské KMS Pavel Tobiášek. „Konečné řešení bude projednáno s Komisí místní samosprávy Slatina během září,“ přislíbil pokračování v srpnu započatých jednání ředitel dopravního podniku Miloslav Kulich. 

Linka č. 9 doveze cestující k terminálu nově přes Dukelskou

Úprava trasy linky číslo 9 byla provedena na základě připomínek cestujících, kteří se potřebují dostat z Moravského Předměstí a Malšovic na Dukelskou, kam donedávna jezdil zrušený spoj č. 28. Přepravu budou ve všední dny na této lince zajišťovat kloubové vozy. 

Nový jízdní řád nadále počítá i s linkou č. 19 do nemocnice

Vloni zprovozněná linka číslo 19, která zajíždí do Fakultní nemocnice Hradec Králové, zůstane v provozu i nadále. Po zavedení nového jízdního řádu bude zajíždět přímo do areálu fakultní nemocnice, kde má tři zastávky. Tato linka spojuje nemocnici s přestupními dopravními uzly v centru města.

Nové jízdní řády se zveřejňují od středy

Podobu nových jízdních řádů najdou cestující od této středy na webu dopravního podniku, v informačních centrech dopravního podniku a včas budou obměněny také na příslušných zastávkách. Oblíbená knižní podoba jízdního řádu se na pultech objeví koncem října po ukončení rekonstrukce Kladské ulice ve Slatině, kdy vejde v platnost standardní jízdní řád i pro linku č. 5. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
18.9.2013 13:16
Míla (neregistrovaný)
linka 18R a 27
Dobrý den, nelíbí se mi, že linka 27 a 18 R už nejezdí z Benešovky k Tesle, těžko se dostávám ráno do práce.M.
18.9.2013 16:12
Peršing (neregistrovaný)
RE: linka 18R a 27
18R i 27R jezdí z Benešovky a zastavují na Tesle...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více

Další řidiči hradecké MHD získalil ocenění v Jízdě bez nehod

Dnes proběhlo tradiční slavnostní vyhodnocení soutěže Jízda bez nehod, kdy v jeho rámci další řidiči královéhradecké MHD převzali z rukou dopravně technického ředitele Dopravího podniku města Hradce Králové Vladimíra Pejřila diplom a jednorázovou finanční odměnu za…
Čtěte více

Dopravní podnik od března zdraží. Jízdenka placená kartou bude místo 14 korun stát 25

Od března letošního roku dojde k úpravě ceny za jízdné v městské hromadné dopravě v Hradci Králové. Za jízdenku, kterou si koupíte nyní za 14 korun městskou nebo bankovní kartou nově zaplatíte 25 korun. Cena jednorázové papírové jízdenky vzroste z 20 na 25 korun, naopak jízdenka…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme