Tříkrálová sbírka vynesla na Královéhradecku více než 1,7 miliónu korun

Tříkrálová sbírka se povedla.
Tříkrálová sbírka se povedla. | autor: OCHHK

Oblastní charita Hradec Králové posílá upřímné poděkování do všech obcí a měst regionů Královéhradecka, Novobydžovska, Chlumecka, Třebechovicka a Černilovska. Výtěžek Tříkrálové sbírky z 363 rozpečetěných kasiček je 1 602 081 korun. K tomu se ještě musí připočítat dalších 115 456 korun, které na sbírku přišly prostřednitcvím on-line podpory.

Ještě na konci listopadu bylo možné jen těžko odhadnout, zda se sbírka v klasickém modelu s králi v bílých pláštích uskuteční. Připravovala se i varianta s umístěním statických kasiček na úřadech, místních obchodech, či školách. V loňském roce se osvědčila i možnost on-line podpory.  Všichni ale doufali, že se novoroční koleda přeci jen na ulicích rozezní a že koledníci králové s bílými korunami na hlavách vnesou do ulic novoroční poselství naděje.

"K veliké radosti pracovníků hradecké charity se letošní výtěžek, včetně darů z online prostředí, vyšplhal téměř k rekordní částce z roku 2020." řekl ředitel hradecké charity Vojtěch Šůstek. "Prostředky z Tříkrálové sbírky jsou pro nás velmi důležité. Stejně důležitou vnímám však i lidskou rovinu sbírky. Ta letos předčila veškerá očekávání. Tříkrálová sbírka byla plná emocí. Byla o dobrých skutcích a laskavých srdcí. Byla o odvaze, nasazení, byla o velkorysosti. Byla o naději. Za to jsem moc rád a za vše jsem velmi vděčný. Upřímně děkuji všem malým i velkým koledníkům, děkuji pracovníkům z obecních i městských úřadů, pedagogům a dalším ochotným lidem, kteří pomohli Tříkrálovou sbírku uskutečnit. Děkuji za písničky, za každý úsměv. Děkuji také za každou statickou kasičku, kterou bylo možné umístit v dané obci či městě. Děkuji za příspěvky i do farních kasiček. Vážím si podpory a děkuji za všechny projevy důvěry."

Ke sbírce v Hradci Králové se letos připojily děti ze Základní školy Jiráskovo náměstí, Biskupského gymnázia, Gymnázia Boženy Němcové, Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední zdravotnické školy, Obchodní akademie a Základní školy v Plotištích.

Velkou pomocí byli také děti a pedagogové ze škol z okolních obcí a měst: - ze Základní školy ze Skřivan, Smidar, Chlumce nad Cidlinou, Nechanic, Nového Města. Opět se připojily děti z Praktické školy z Nového Bydžova s průvodci z gymnázia Nový Bydžov. V Lochenicích, Vysoké nad Labem a Hradci Králové již tradičně pomohli skauti ze skautských oddílů Sv. Jiří a Sluníčko.

Výtěžek Tříkrálové sbírky 2022 podpoří Hospicovou péči o nevyléčitelně nemocné a jejich rodiny v domácím prostředí, přípravné práce pro výstavbu lůžkového hospice, odborné sociální poradenství v těžkých životních situacích, provozně technické zázemí pro sociální služby a zdravotní péči, dále humanitární projekty v Indii (5 %, např. školní autobus), krizový fond pro pomoc při mimořádné události (3 % např. povodně). Třetina z celkového výtěžku je určena na humanitární pomoc Charity Česká republika a další projekty na pomoc lidem v nouzi.   

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme