Trať mezi Hradcem a Pardubicemi má být dvoukolejná

Úsek železniční tratě mezi krajskými městy by měl mít v budoucnu dvě koleje. Nebude se pravděpodobně jednat o celou trať mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, i tak by se ale cestování po železnici mohlo výrazně zrychlit.

Rychlejšího vlakového propojení obou měst bychom se měli dočkat do čtyř let. Tak si to alespoň plánuje Správa železniční dopravní cesty, která má koleje v majetku. Jak Českému rozhlasu Hradec Králové potvrdil její mluvčí Pavel Halla, už nyní běží výběrové řízení na zhotovitele. Otvírání obálek je naplánováno na začátek října.
"Finanční strop je 1,4 mld. korun, podmínkou současného výběrového řízení je, aby projekt stavby byl hotový do listopadu příštího roku," řekl Českému rozhlasu Halla. Pokud půjde vše podle plánu, mohly by první práce začít už příští rok. "Předpokládáme zahájení realizace stavby v roce 2013 tak, aby ještě tato stavba mohla být spolufinancována z evropských zdrojů z operačního programu Doprava z fondu soudržnosti," dodal Českému rozhlasu Hradec Králové mluvčí Pavel Halla.
O zdvoukolejnění tratě uvažovaly v minulosti i České dráhy. Projekt má také podporu obou měst. Cestování by se tak mělo výrazně urychlit, protože by na sebe vlaky nemusely čekat. V současnosti se musejí vlaky jedoucí proti sobě křižovat v jednotlivých zastávkách, což neumožňuje výrazněji ani provoz zrychlit, ani přidat více spojů. Dvoukolejná trať navíc usnadní přepravu po železnici v době oprav jedné koleje a zvýší bezpečnost pro cestující.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme