Toulavých koček v ulicích Hradce přibývá, není je kam umístit

Odchyt koček v Hradci | Foto: MpHK
Odchyt koček v Hradci | Foto: MpHK

Toulavých či nemocných koček v ulicích Hradce Králové stále více přibývá, městské strážníky na ně denně obyvatelé města upozorňují a žádají jejich odchyt. Strážníci odhadují, že jich je několik desítek, zároveň však řeší problém, kam odchycená zvířata umístit.

Hradecký útulek kočky nechce přijímat a jediný, kdo se o toulavé či jinak nechtěné kočky může postarat je občanské sdružení Kočičí naděje. I to však bojuje s nedostatkem místa a financí na provoz. 

V ulicích města se pohybují desítky koček, patří to však k "folkloru" téměř každého města, takže ani Hradec Králové není žádnou výjimkou. „Počet takových případů ale roste, městská policie však nemá moc možností, jak situaci řešit. Hradecký útulek kočky nepřijímá,“ poukazuje na omezené možnosti strážníků tisková mluvčí Městské policie Hradec Králové Eva Čížková. Pokud městská policie kočku odchytne, převeze ji na veterinární kliniku. „Pokud je kočka dospělá, provede veterinární lékař kastraci, aby se dál nemnožila. Nemocné zvíře je ošetřeno, případně hospitalizováno. Po vyšetření, ošetření či léčbě lékař rozhodne, zda zdravé a vykastrované zvíře je možné vrátit na ulici,“ doplnila mluvčí Čížková. 

V Hradci Králové však již několik let funguje občanské sdružení Kočičí naděje, kde odchycená a nemocná zvířata přijímají a poskytují jim buďto dočasný nebo i trvalý domov. "V současné chvíli máme v depozitu v Hradci Králové na 128 koček. Většinu k nám přinesou strážníci městské policie, ale když mi o půlnoci někdo přinese toulavé anebo nemocné kotě, tak ho samozřejmě přijmu," popsala Hana Smejkalová z královéhradecké Kočičí naděje. 

Na provoz královéhradeckého kočičího depozita, kam městská policie nebo i lidé z Hradce kočky nosí, přispělo město částkou 200 tisíc korun. "Od konce loňského roku mám s městem podepsanou smlouvu, podle níž mám finance využívat na ošetření koček. Problém ale je, že všechny další náklady jako je krmení či stelivo hradím ze své kapsy nebo z darů," uvedla Hana Smejkalová. Ač se příspěvek z města zdá nemalý, tak v přepočtu na operaci zvířete, která se často pohybuje mezi čtyřmi až šesti tisíci korun, se celková suma rozpývá velmi rychle. 

Jenom od letošního ledna do konce července u paní Smejkalové skončilo na 84 koček, pro které nyní hledá nový domov anebo alespoň virtuálního adoptivního "rodiče". "Největší pomoc by pro mne ale byla práce dobrovolníků, kteří by mi pomáhali třeba jednou do týdne s úklidem," doplnila Hana Smejkalová. O tom, jak přispět na kočičí depozit v Hradci Králové anebo jak virtuálně adoptovat nemocnou kočičku se můžete dočíst na webových stránkách Kočičí naděje.

Odchyt koček v Hradci | Foto: MpHK Odchyt koček v Hradci | Foto: MpHK
Odchyt koček v Hradci | Foto: MpHK Odchyt koček v Hradci | Foto: MpHK
Ilustrační foto | Foto: Archiv Ilustrační foto | Foto: Archiv

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
18.9.2013 12:34
Hana Smejkalová (neregistrovaný)
Toulavé a opuštěné kočky v Hradci Králové
Děkuji za článeček, jen bych chtěla podoknout, že ono číslo 84 přijatých koček od ledna do července vyčísluje POUZE hradecké kočky, které přivezla ke mně domů MP. Přijatých koček je tu samozřejmě mnohem víc, protože málokteré město se dovede o "své" kočky postarat a zoufalí nálezci, kterým osud nalezené zraněné či nemocné kočky není lhostejný, zoufale shánějí pro onu kočičku azyl po celé republice. zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
18.9.2013 12:34
Hana Smejkalová (neregistrovaný)
Toulavé a opuštěné kočky v Hradci Králové
Děkuji za článeček, jen bych chtěla podoknout, že ono číslo 84 přijatých koček od ledna do července vyčísluje POUZE hradecké kočky, které přivezla ke mně domů MP. Přijatých koček je tu samozřejmě mnohem víc, protože málokteré město se dovede o "své" kočky postarat a zoufalí nálezci, kterým osud nalezené zraněné či nemocné kočky není lhostejný, zoufale shánějí pro onu kočičku azyl po celé republice.
23.9.2013 16:12
Jaromír Jarka (neregistrovaný)
RE: Toulavé a opuštěné kočky v Hradci Králové
Město svojím rozhodnutím o vypuštění koček porušuje zákon.
O nalezenou kočku je povinno se postarat.Možností je dost,kočičích útulků také,ale péči a stravu musí město platit,a to se jim nechce.
23.9.2013 17:40
Janina (neregistrovaný)
RE: Toulavé a opuštěné kočky v Hradci Králové
Ano,je to porušení vet. zákona.
Přesněji opuštění zvířete. Kdyby toto udělal kdokoliv z občanů,byl by popotahován a to minimálně ve správním řízení. Tento zákon /jeho kontrolu/ má v gestci vet.správa,takže když to sama nařídí,není kdo by ji kontroloval.
Odpovědní činitelé si však neuvědomují,že nemůžou být nad zákon.
26.9.2013 10:52
Bolek (neregistrovaný)
RE: Toulavé a opuštěné kočky v Hradci Králové
Uvědomte si,že problém toulavých koček nikoho z odpovědných činitelů nezajímá. Je přece tak jednoduché vypustit kočky zpět do města aby šířily nemoci a znečistovali dětská hřiště. Jsou kočičí útulky,které mají volnou kapacitu,ale město by jim za péči o kočky muselo platit.
To se jim pochopitelně nechce a tak je jednodušší tvrdit že není kočky kam umístit.
27.9.2013 10:35
Pavel Navrátil (neregistrovaný)
RE: Toulavé a opuštěné kočky v Hradci Králové
V Královohradeckém kraji je dostatek kočičích útulků.
Vím,že mají volné místa,ale účtují si za péči a stravu 30 KČ
denně. To je pro Hradec moc. Raději zaplatí 6000 KČ za kastraci a kočku vyhodí na ulici.
28.9.2013 09:16
Skoupý (neregistrovaný)
RE: Toulavé a opuštěné kočky v Hradci Králové
Snahou o to,aby se naše děti nebrodili fekáliemi od toulavých koček na dětských pískovištích se volby nevyhrávají. Tak proč to řešit.Kočky také nikomu nedají všimné za to,že je někdo umístí do útulku,tak proč se tím vlastně zabývat.
3.2.2014 10:50
Zábrodský (neregistrovaný)
RE: Toulavé a opuštěné kočky v Hradci Králové
Znám kočičí útulek kde berou kočku za 3000 kč jednorázově a potom už žádné finance nechtějí.
Tímto způsobem by se dal vyřešit problém v Hradci Králové,ale chybí zde motivace od města.Kočky nejsou voliči.
15.10.2014 05:48
Eva (neregistrovaný)
nefunkční stránka
Dobrý den,klikla jsem na stránku Kočičí naděje a dvakrát nahlásila že není funkční.Chtěla bych kocourka do bytu a nevím kam se obrátit.Děkuji za info.
15.10.2014 11:21
Veronika Volejníková  (Administrátor +7)
RE: nefunkční stránka
Dobrý den, nefunkční odkaz je opravený. Děkujeme za upozornění.
Doporučuji se obrátit přímo na paní Smejkalovou z útulku, kontakt na ni najdete na jejích webových stránkách.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Portál Bezpečí se strážníci mohou na volajícího napojit přes video

Hradecké městské policii bude v práci od 1. února pomáhat nová aplikace Portál Bezpečí. Díky ní se budou moci operační důstojníci při telefonickém hovoru na lince 156 spojit s volajícím přes video, chat a zajistit i jeho lokalizaci. Pro spuštění všech těchto funkcí bude volající…
Čtěte více

Město chce v ulicích více strážníků i asistentů prevence kriminality

Počet strážníků městské policie v Hradci Králové by se měl do dvou let zvýšit o desetinu. S udržováním pořádku ve městě jim dlouhodobě pomáhají i takzvaní "asistenti prevence kriminality." I těch by mělo ve městě postupně přibýt. Počítá s tím nový koncept prevence kriminality,…
Čtěte více

Nové kamery pomohou strážníkům v práci

Kvalitnější záznamy i efektivnější dohled nad dodržováním veřejného pořádku bude mít nyní Městská policie Hradec Králové díky obnově tří kamerových bodů za téměř 260 tisíc korun. Půjde o kamery na rohu ulic V Kopečku a Rokitanského, ale také na Masarykově a Ulrichově náměstí.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme