Štítky: | Magistrát | zápis |

Tisícovku budoucích prvňáčků čeká v Hradci zápis do školy

| autor: MorgueFile.com

Základní školy v Hradci Králové se chystají k zápisu do prvních tříd, který se uskuteční v pátek 16. ledna od 13 do 17 hodin a v sobotu 17. ledna od 9 do 12 hodin. Do škol tentokrát míří početně silný ročník. Začátkem letošního září do lavic poprvé usedne zhruba tisícovka nových žáků. V celkem sedmnácti městem zřizovaných školách pro ně bude otevřeno čtyřicet tříd. Podle vyjádření královéhradecké radnice je kapacita škol dostatečná, své místo tak najde každý prvňáček.

Školy přijímají žáky poprvé podle nových pravidel

Pečlivé přípravy na zápis budoucích prvňáčků vrcholí. Na hradeckých školách proběhnou už tento pátek a sobotu. „Rádi bychom vám umožnili, abyste si zápis vašeho budoucího prvňáčka mohli v klidu užít. Proto zde naleznete formuláře, které jsou nutné pro administrativní zajištění zápisu. Pokud můžete, vytiskněte si příslušné formuláře a vyplňte již doma,“ upozorňuje na svých internetových stránkách Základní škola Štefánikova. Stejně jako ostatní školy ve městě připomíná, aby si s sebou zákonní zástupci dítěte vzali občanský průkaz, rodný list, zdravotní průkaz a také případný dokument, který prokáže, že bydlí ve spádové oblasti školy.

Vyhláška města totiž stanovuje, že školy mají přihlížet ke svým spádovým oblastem a podle toho nabírat své budoucí žáky. „I nadále budeme postupovat podle kritérií, na kterých se shodli ředitelé škol a jako doposud budeme při přijetí dítěte k základnímu vzdělávání přihlížet ke spádovosti podle místa trvalého bydliště a ke skutečnosti, zda se vzdělává na škole sourozenec či dítě navštěvovalo mateřskou školu, která je součástí školy základní,“ přiblížil pravidla pro přijetí budoucích prvňáčků náměstek primátora Milan Jaroš.

Ředitelé škol nově požádali i o rovnoměrnější počty žáků ve třídách a městští radní jim v tom v prosinci loňského roku vyhověli. Školy tak budou děti poprvé nabírat tak, aby byl jejich počet vyvážený. „Pro město coby zřizovatele základních škol je důležité, aby byly naplněny rovnoměrně a aby i zázemí školních družin a školních jídelen odpovídalo moderní škole v 21. století,“ vysvětlila požadavky ředitelů škol vedoucí odboru školství a volnočasových aktivit Alena Synková.

Celková kapacita hradeckých škol čítá přes 8 tisíc žáků

Jak zápis probíhá? „Přijatí žáci obdrží u zápisu registrační číslo, pod kterým budou po celou dobu přijímacího řízení evidováni. Výsledky přijetí žáka budou ředitelem školy oznámeny do třiceti dnů ode dne konání zápisu,“ uvedla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. V případě nepřijetí žáka ke vzdělávání na základní škole, která není školou spádovou, obdrží zákonný zástupce rozhodnutí úředním dopisem.

Podle vyjádření radnice je kapacita hradeckých škol dostatečná, aktuální naplnění je zhruba 81 procent. A to i přesto, že školky právě opouští početně silné ročníky. V loňském roce přišlo k zápisům celkem 1145 dětí, letošní předpoklad je podobný. „Očekáváme, že se pro následující školní rok dostaví k zápisům 905 budoucích prvňáčků a 164 dětí s odkladem školní docházky,“ řekla vedoucí odboru školství Alena Synková. Celková kapacita základních škol v Hradci Králové čítá 8 855 žáků.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Blíží se zápisy do základních škol. Co rozhoduje pro přijetí na konkrétní školu?

Bezmála tisícovka budoucích prvňáčků vyrazí v dubnu k zápisům do základních škol v Hradci Králové. Ty se letos uskuteční v pátek 12. dubna a v sobotu 13. dubna, přičemž od 25. března mohou rodiče prvňáčků podávat přihlášky prostřednictvím elektronického formuláře na webových…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme