Štítky: | Škola | zápis |

Tisícovka prvňáčků se do hradeckých základek zapíše už tento týden

| autor: MorgueFile.com

V pátek a v sobotu očekávají učitelé a ředitelé hradeckých základních škol více než tisícovku budoucích prňáčků. Celkem sedmnáct základních škol zřizovaných městem se chystá otevřít pro příští školní rok zhruba čtyřicet prvních tříd. Jaká jsou kritéria pro přijetí a co vzít k zápisu sebou, se dozvíte v článku. Zápisy do mateřských škol jsou letos naplánovány na květen.

Zápis do prvních tříd základních škol zřizovaných městem Hradec Králové se uskuteční v pátek 7. dubna od 13 do 17 hodin a v sobotu 8. dubna od 9 do 12 hodin. Zákonný zástupce dítěte u zápisu předloží občanský průkaz a rodný list dítěte, a to včetně jeho zdravotního průkazu.

„Očekáváme, že pro následující školní rok 2017/2018 se dostaví k zápisům 1 232 budoucích prvňáčků. V loňském roce přišlo k zápisům celkem 1 160 dětí, v září jich do lavic prvních tříd usedlo 984. Celková kapacita základních škol je dostatečná a čítá 9 100 žáků," říká Alena Synková, vedoucí odboru školství a volnočasových aktivit magistrátu. 

Vedení všech základních škol ještě před zápisem připravilo dny otevřených dveří, město ve spolupráci s řediteli vydalo publikaci Informace pro rodiče budoucích prvňáčků s cílem představit rodičům i dětem prostředí a nabídky jednotlivých škol.

„Přijímání dětí do prvních tříd se bude řídit stejnými pravidly jako v loňském roce. I nadále se bude postupovat podle kritérií, na kterých se shodli ředitelé škol a jako doposud budou při přijetí dítěte k základnímu vzdělávání přihlížet ředitelé škol ke spádovosti podle místa trvalého bydliště. Dále se bude přihlížet také ke skutečnosti, zda se vzdělává ve škole sourozenec nebo zda dítě navštěvovalo mateřskou školu, která je součástí školy základní. Kapacita 17 základních škol zřizovaných městem je dostatečná a je aktuálně zaplněná z 85 procent," vysvětluje náměstek primátora Milan Jaroš.

Školky se nově budou řídit spádovostí

Přijatí žáci obdrží u zápisu registrační číslo, pod kterým budou po celou dobu přijímacího řízení evidováni. Výsledky přijetí žáka budou ředitelem školy oznámeny do třiceti dnů ode dne konání zápisu, a to vyvěšením registračních čísel na úřední desce školy nebo na jiném obvyklém místě určeném pro vyhlášení správních rozhodnutí, ale i způsobem umožňujícím dálkový přístup po dobu 15 dnů. 

V případě nepřijetí žáka ke vzdělávání na základní škole, která není školou spádovou, obdrží správní rozhodnutí úředním dopisem poštou. Pokud rodiče žáka po dovršení šestého roku věku požádají o odklad povinné školní docházky z důvodu nedostatečné tělesné nebo duševní vyspělosti, doloží svou žádost posouzením příslušného školského poradenského zařízení a posudkem odborného lékaře nebo klinického psychologa.

Zápisy do mateřských škol se letos uskuteční 12. a 13. května 2017. Letos nově muselo město kvůli státem dané legislativě určit vyhláškou spádovost mateřských škol (více čtěte zde). Město očekává, že k zápisům do 33 městem zřizovaných mateřinek přijde přibližně 1 250 dětí, ale všechny děti se do školek ani letos nedostanou. Vedení města předpokládá, že umístí všechny děti čtyřleté a starší, které mají místo trvalého pobytu v Hradci Králové. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Blíží se zápisy do základních škol. Co rozhoduje pro přijetí na konkrétní školu?

Bezmála tisícovka budoucích prvňáčků vyrazí v dubnu k zápisům do základních škol v Hradci Králové. Ty se letos uskuteční v pátek 12. dubna a v sobotu 13. dubna, přičemž od 25. března mohou rodiče prvňáčků podávat přihlášky prostřednictvím elektronického formuláře na webových…
Čtěte více

Škola v Úprkově ulici otevře novou venkovní učebnu na střeše a opravený pavilon

Před rokem byla v Základní škole Úprkova v Hradci Králové zahájena rozsáhlá rekonstrukce pavilonu druhého stupně. Kromě dílčích oprav vnitřních a vnějších rozvodů sítí zde bylo vystavěno také jedno patro nových odborných učeben včetně moderního vybavení, zelená střecha s…
Čtěte více

Po dvou letech přijdou děti k zápisu osobně, hradecké školy přijmou i žáky z Ukrajiny

V Hradci Králové se letos zápisy do prvních tříd základních škol uskuteční v pátek 8. dubna a v sobotu 9. dubna. Děti tak po dvou letech pandemie koronaviru přijdou do školy osobně. Hradecké školy budou přijímat i děti z Ukrajiny. Ty budou mít v Hradci Králové zápis 17. června.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme