Tisíce lidí oslavily 85. narozeniny arcibiskupa Otčenáška

Několik tisíc poutníků z celé země v sobotu v Hradci Králové oslavilo 85. narozeniny hradeckého arcibiskupa Karla Otčenáška. Hlavní částí oslav byla slavnostní bohoslužba v zaplněné Katedrále svatého Ducha, které se zúčastnil i prezident republiky Václav Klaus. Osobní blahopřání Otčenáškovi zaslal také papež Benedikt XVI.
Otčenášek předal Klausovi a zástupci Vatikánu kardinálu Giovannimu Coppovi v psané podobě svou životní ideu "univerzálního spřátelování". "Spřátelování, tedy vzájemná láska všech se všemi a Bohem, by mělo být lékem, takovým penicilinem, na všechny bolesti světa," řekl Otčenášek. Základem jeho poselství jsou přátelství, vzájemnost, soucit, nezištnost a naděje.
Kulturní program, v němž zazpíval například Jožka Černý a zahrála cimbálová muzika, se konal na Velkém náměstí a v Novém Adalbertinu. Průběh bohoslužby lidé sledovali na velkoplošné obrazovce před katedrálou. Vedle Otčenáškových narozenin si
věřící připomněli i 55. výročí jeho biskupského svěcení a 60. let od jeho vysvěcení na kněze.
Otčenášek se narodil 13. dubna 1920. V letech 1950 až 1989 nemohl zastávat funkci sídelního biskupa, i když jím jako třiadvacátý v pořadí byl. Deset a půl roku byl vězněn v komunistických žalářích. Do duchovní správy se mohl vrátit v roce 1965, ale do roku 1989 byl státní mocí pronásledován. Do úřadu hradeckého biskupa se vrátil v prosinci 1989. Rezignoval v červnu 1998. Krátce nato jej papež Jan Pavel II. jmenoval arcibiskupem. Právě se stejně starým Janem Pavlem II. Otčenáška pojilo velké přátelství, jehož vyvrcholením byla papežova návštěva v Hradci Králové v roce 1997.
I ve vysokém důchodovém věku se Otčenášek stále podílí na chodu církve. Denně koná bohoslužby pro komunitu sester na
biskupství a přibližně jednou týdně vyjíždí sloužit mše na různá místa po celé republice.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme