Tip na jarní prázdniny: Masopustní veselí v hradeckém muzeu

Jarní prázdniny v muzeu | Foto: MVČ
Jarní prázdniny v muzeu | Foto: MVČ

Dalším tipem na příjemně strávený den během jarních prázdnin je zábavný a zároveň i vzdělávací program, který se na první březnový týden připravuje v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. 

Děti si zadovádí v místech, kde kráčely dějiny hradecké moderní architektury. Těšit se mohou na maškarní průvod, zvyky, které patří k masopustu a Velikonocům, nahlédnou do tajů barev v přírodě a projdou se středověkem. 

Muzeum východních Čech, které sídlí na Eliščině nábřeží v Hradci Králové, myslí také na své nejmladší návštěvníky, kteří jsou ještě školou povinní. Právě pro ně mají muzejní pracovníci připravené zajímavé programy. „Připravili jsme zajímavé interaktivní programy k výstavám a expozicím pro příměstské tábory, mateřské školy a organizované skupiny dětí a mládeže s rodiči či doprovodem,“ přibližuje Dana Mylerová z Muzea východních Čech. 

Jarní prázdniny v muzeu začínají v úterý maškarním veselím, při němž se děti a i jejich doprovod dozví zajímavosti o masopustu a vyrobí si pestrobarevnou papírovou masku. Další z programů v muzeu patří také období masopustu a Velikonoc, nese název "S beránkem od masopustu do Velikonoc" a děti se při něm navíc mohou opět zapojit do kreativní dílny a vytvořit si originální velikonoční ozdobu. 

Kromě aktuálního tématu masopustu mohou malí návštěvníci nahlédnout i do tajů barev v přírodě. Neméně zajímavé také budou interaktivní prohlídky stálých expozic Muzea východních Čech, při nichž se děti projdou dějinami středověku. „Dozví se, jak lidé ve středověkém Hradci Králové žili, oblékali se, jaká byla ve městě řemesla. A na chvilku se promění ve středověké dámy nebo rytíře,“ popisuje Marie Havlová z Muzea východních Čech a dodává, že i zde se děti mohou zapojit do tvoření a z hlíny si vyrobit hračku podobné té, se kterou si hrály jejich středověcí vrstevníci. 

Na program v Muzeu východních Čech je potřeba se předem objednat buďto osobně v muzeu anebo na telefonním čísle 604 513 643 či e-mailu . Ke každému z programů zajišťuje muzeum také pedagogický doprovod, vstupné na jednodnolivé muzejní programy je buďto za 30 nebo za 60 korun.

Podrobný program Jarních prázdnin v Muzeu východních Čech najdete také v našem přehledu akcí a kultury. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme