Štítky: | Kraj | Magistrát |

Tibetská vlajka zavlaje letos i nad královéhradeckým magistrátem

Radnice i letos vlajku vyvěsí, kraj ne.
Radnice i letos vlajku vyvěsí, kraj ne.

Zatímco královéhradecký magistrát vyvěsí vlajku na podporu práv utlačovaného Tibetu i tento rok, kraj vyjádření sounáležitosti, stejně jako v loňském roce, bojkotuje. Několik krajských zastupitelů, kteří s postojem kraje nesouhlasí, proto před budovou uspořádá happening jako symbolický akt vyjádření odporu proti porušování lidských práv. K akci se v Hradci každý rok připojuje také celá řada škol, spolků či jednotlivců.

Vlajka Tibetu bude vyvěšena před královéhradeckou radnicí v úterý 10. března od 8 do 17 hodin. Právě tento den na důkaz solidarity s utlačovaným Tibetem vyvěšují barevné vlajky stovky měst v celé České republice. Hradec Králové se k akci Vlajka pro Tibet připojí letos již po jedenácté v řadě. „S vyvěšením vlajky vyslovili jednomyslně souhlas i radní města,“ potvrdila tisková mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

„Vyvěšování Tibetské vlajky se v Hradci Králové stalo tradicí, kterou se naše město hlásí k principům demokracie a práva národů na sebeurčení, které v poslední době nejenom ve vzdálených oblastech nabývá na důrazu. Nevnímáme to jako provokaci, ale bereme to jako potvrzení demokratických principů v co nejméně rozděleném světě,“ dodal k akci přimátor města Zdeněk Fink.

Kraj akci na podporu Tibetu opět nepodpoří

Narozdíl od radnice, na Pivovarském náměstí vlajka nezavlaje. Kraj totiž symbolický akt dobré vůle opět nepodpoří. S akcí totiž nesouhlasila většina komunistických a také někteří sociálně demokratičtí zastupitelé Královéhradeckého kraje. Ke schválení chyběly čtyři hlasy.

„Po zarážejících výrocích prezidenta Zemana, který po své návštěvě Číny dává tamní totalitní režim téměř za vzor, kterého bychom se měli držet, je veřejná podpora malému národu vzdorujícímu totalitní moci zvláště potřebná. Jak se ukazuje, Čína vytvořila specifický totalitní režim, ve kterém uplatňuje to nejhorší, co si je možno vybrat jak z marxismu, tak i vulgárních forem kapitalismu 19. století,“ komentoval postoj kraje zastupitel Vladimír Derner a rovněž zdůraznil, že je 10. března připravený stejně jako loni uspořádat na Pivovarském náměstí happening na podporu utiskovaných Tibeťanů.

Celosvětová kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. V hlavním městě Tibetu Lhase bylo tehdy potlačeno protičínské povstání, po němž odešel do exilu nejvyšší představitel Tibetu, čtrnáctý dalajláma.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme